#363 Daydream Nation

                           Kitarankidutusta ja meluisaa kauneutta
Julkaisuvuosi: 1988
Ensikosketus: 2013
Helmeilevimmät biisit: Teen Age Riot, The Sprawl, Kissability
Löytyykö levyhyllystä: Spotify, yms.Levyn huumaavuus
                                                 9.3


Viime viikot on taas käsitelty lähinnä uutta musiikkia, mutta nyt taas yhden viikon ajaksi siirrämme katseemme menneisyyteen, eli käsillä on taas teemaviikko! Tällä kertaa käsittelyssä on vuonna 1988 julkaistut levyt. Viikko alkaa Sonic Youthin Daydream Nationilla, jota käsittääkseni pidetään SY:n mestariteoksena. Sitä se taitaa ollakin. Kuulun kuitenkin niihin, joille SY on ollut tuttu vain nimenä, joten DN on minulle hieman hankala tapaus.

Sonic Youth on amerikkalaisen alternative rockin suuruuksia ja on vaikuttanut suuresti lukuisiin bändeihin myös täällä Suomessa. Solitin uusimman suomalaisen bändin Gim Kordonin jäsenet ovat arvatenkin joskus kunnelleet ja vaikuttuneet SY:sta ja myös vaikkapa Lady Escape on ottanut mallia yhtyeen menosta. DN:a kuunnellessa tajuaakin helposti SY:n viehätyksen. SY osaa meluisan kitarankidutuksen ja aggressiivisuuden kanavoimisen musiikkiin, mutta tajuaa myös melodioiden ja kappalerakenteiden päälle. Myös laulajat, Thurston Moore ja Kim Gordon, ovat hyvinkin alternative rock, täynnä asennetta ja särmää. Kuitenkin, levy on ensialkuun kaikessa särmäisyydessään ihan vain liikaa, etenkin kun sillä on kestoa 70 minuuttia ja neljä kappaleista on 7 minuutin hujakoilla. Sitten on vielä kolmiosainen päätösbiisi Trilogy, jonka keskimmäinen osa on myös 7 minuuttinen, ja yhteensä trilogialla on kestoa 14 minuuttia. Näissä pitkissä kappaleissa on pakosta myös hieman vähemmän koukkuisia hetkiä, vaikka suvannoista ei voikaan puhua. Eli levy ei ehkä ole paras paikka aloittaa SY:n kuuntelua, vaikka en voi kuvitella että mikään SY-levy olisi mitään helppoa kuunneltavaa.

Silti, vaikka pitäydynkin siinä kannassa, että kokonaisuutena DN on liiankin raskas – varmastikin syystä, SY:lla on varmasti jokin sanoma kerrottavanaan – niin levyllä on myös tarpeeksi niitä hetkiä jolloin aggressio kohtaa tarttuvuuden, ja myös ne 7 minuuttiset biisit ovat pääosin perustellusti pitkiä. Muutaman kuuntelukerran jälkeen voinkin myöntää, että DN on kiehtova levy. Periaatteessa jokainen levyn biisi on maininnan arvoinen, mutta Teen Age Riot on sopivan rauhallinen ja melodinen aloitus, Silver Rocket on ytimekäs räyhäbiisi, The Sprawl yhdistää Kim Gordonin intensiivistä laulantaa hienosti kehittyvään soitantaan, Total Trashissa ja Candlessa meteli ja melodisuus yhdistyvät parhaiten ja Kissabiility on levyn äänekäs ja raivoisa "pophitti". Trilogy taas on sopivan änkyrä ja monimuotoinen päätös levylle. DN on siis verraton levy, vaikka koetteleekin välillä sietokykyä.

Sonic Youth ei ole enää yhdessä, mutta yhtyeen jäsenet ovat jatkaneet musiikintekoa, Kim Gordon Body/Headissa, Thurston Moore Chelsea Light Movingissa, Lee Ranaldo soolona ja rumpali Steve Shelley on rummuissa myös Ranaldon uusimmalla levyllä. Nyt vain odotellaan, että joku heistä tekee vielä jotain niin maagista kuin Teen Age Riot:


Posted in , , , . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

2 Responses to #363 Daydream Nation

  1. Myönnän, että Daydream Nation oli epäreilun mittava valinta teemaviikolle, mutta mukavaa, että tykkäsit! Minun suurin Sonic Youth -suosikkini taitaa olla Daydream Nationia edeltänyt Sister.

    VastaaPoista
  2. Eipä mitään, kiitos vinkistä!

    VastaaPoista

Haku

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.