#220 Wander/Wonder

Lainehtivan pulppuavaa tunnelmointia


Julkaisuvuosi: 2011
Ensikosketus: 2012
Helmeilevimmät biisit: Expect, Oh Why, Now Time, Await
Löytyykö levyhyllystä: Ei, spotify

Levyn huumaavuus:
8.1Musiikki on mitä loistavin tunnelmanluoja - siitä monet ovat varmaan samaa mieltä kanssani. Musiikin mukana voi nauraa, iloita, tanssia, rauhoittua, mietiskellä ja jopa itkeä. Parhaimillaan musiikki aiheuttaa sinulle erilaisia tunnetiloja ja niillä on tapana tuoda sinulle erinäisiä miellyttäviä asioita mieleen. Balam Acabin Wander/Wonder ei naurata, eikä sen mukana voi tanssia ja eihän se tuo mieleen auringonpaistetta tai kesää vaan lähinnä sateisen syksyisen yön kaupungissa missä katuvalot ja ohikiitävät autot valaisevat ympäristöä ja sade ropisee ikkunaan. Yllättävää kyllä, tämä ajatus on rauhoittava - sillä pidänhän urbaanista kauneudesta. Balam Acab on nimenomaan omalla tavalla syksyisen kaunista musiikkia.

Wander/Wonder koostuu kahdeksasta kappaleesta, joka on täysin sopiva mitta levylle. Biisit ovat pulppuavia, minimalistisia ja etenevät todella rauhallisesti kuin lainehtien. Vaikutteita kuullaan jo mainitun Ambientin lisäksi ainakin Deep/Witch Housesta ja Dubstepistä. Soundimaailma on todella pehmeä ja kovia/teräviä iskuja ei kuulla kuin paikoitellen tehosteina. Mitään todella groovaavia ja tansittavia biisejä on turha lähteä etsimään - se mitä löydät on loistavaa tunnelmointia ja sinne tänne ripoteltuja todella hienoja melodiakoukkuja. 

Tämän tyyppisen musiikin ongelma voi olla joillekin se, ettei se tunnu lähtevän käyntiin missään vaiheessa. Juuri silloin kun vauhti hetkeksi yltyy niin levy rauhoittuu uudestaan. Tästä on hyvänä esimerkkinä Expect, joka kiihtyy viulusamplejen ja säksättävän mpk-biitin tahdissa rauhoittuakseen vaan uudelleen. Tämmöinen pidättyväisyys on kunnioitettavaa, vaikka se joidekin mielestä on ehkä tylsää. Biiseissä tapahtuu silti todella paljon enemmän kuin mitä ensiraapaisulla voisi luulla. Hienoja hetkiä ja nyansseja löytyy lähes joka biisistä. Toki heikkoja hetkiä mahtuu mukaan, mutta niiden ruotiminen olisi jotenkin turhaa.

Balam Acabin debyytillä ei löydy paljon moitittavaa, toki biisit saattavat kuulostaa ensikuuntelulla samanlaisilta ja mitään irtiottoja tai revittelyä ei levyltä löydy. Silti levy onnistuu tärkeimmässä eli luomaan rauhoittavaa tunnelmaa. Se ei hötkyile suuntaan eikä toiseen vaan pysyy turvallisesti omilla vahvuusalueillaan. Onkin vaikea miettiä miten Balam Acabin omanlaisensa soundi voisi kehittyä tästä eteenpäin, mutta siitä on turha miettiä nyt. Sillä Wander/Wonder on omassa genressään erinomainen levy. En tätä kirkkaana kesä päivänä kuuntelisi, mutta näin kylmiin syysiltoihin tämä sopii mainioksi tunnelma soundtrackiksi.

PS. Kansikuva kertoo kyllä loistavasti minkälaista musiikkia levy pitää sisällään.

Posted in , , , . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

Leave a Reply

Haku

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.