#221 Let It Be

If You Will Dare, I Might Dare

Julkaisuvuosi: 1984
Ensikosketus: 2010
Helmeilevimmät biisit: I Will Dare, Unsatisfied, Answering Machine
Löytyykö levyhyllystä: Kyllä

Levyn huumaavuus
9,5


Viime viikon Violent Femmes -jutussa kirjoittelin hieman siitä, mistä aineksista levyistä parhaimmat koostuvat. The Replacementsin Let It Be täyttää komeasti subjektiiviset parhuuskriteerini: on intoa, vimmaa, tunteenpaloa ja hyvää fiilistä mutta myös mahtavia melodioita ja tarttuvia biisejä. The Replacements tuo sekoitukseen myös teekkarivapun verran humalaista remellystä ja yleistä välinpitämättömyyttä. Vain puolituntinen Let It Be onkin yksi hienoimmista rocklevyistä.

Minneapolisissa vuonna 1979 perustettu The Replacements aloitti (hardcore)punk-bändinä, mutta oli kolmanteen levyynsä mennessä kuunnellut tarpeeksi Bruce Springsteeniä, jotta kaltaiseni popparikin pystyy levystä ongelmattomasti nauttimaan. Paikoin punktausta kuuluu selvästi (mm. We’re Coming Out, Tommy Gets His Tonsils Out ja upea Favourite Thing), mutta levyllä on myös paljon muuta, esimerkiksi Androgynous-pianoballadi, jota kuultaisin varmuudella Nahkatakkisen tytön sijaan Jumprun jamihuoneessa jos vain osaisin soittaa pianoa, tai rokkaava Gary’s Got a Boner, joka koko kestonsa ajan uhkaa muuttuua Popedaksi, mutta pysyy kuitenkin riittävän kaukana noista pimeyden voimista. Jotakin maagista siinä on, että vain puolituntinen levy tuntuu järkevältä ja täysipainoiselta kokonaisuudelta, vaikka järkevyys ja täysipainoisuus taisivatkin olla viimeiset asiat Paul Westerbergin mielessä Let It Be:tä tehdessä.

Välillä on työlästä pohtia levyjen parhaita biisejä, mutta Let It Be:n kohdalla ongelmaa ei ole. Niin upeita kuin esimerkiksi Favourite Thing ja Sixteen Blue ovatkin, kolme biisiä on selvästi ylitse muiden: I Will Dare on rullaava ja svengaava poptäydellisyys, ja Unsatisfied sekä Answering Machine puolestaan ovat oikeasti riipaisevia balladeja, joita jokaisen laulamista harrastavan soisi kuuntelevan, sillä en ole yhdessäkään laulusuorituksessa kuullut yhtä suurta tunnetta kuin noissa kahdessa biisissä. ”Look me in the eye/ Then, tell me that I’m satisfied” ja ”How do you say I miss you/ To an answering machine” ovat toimivaa poplyriikkaa, mutta laulusuoritus kruunaa biisit siten, että saan kylmiä väreitä jokaisella kuuntelukerralla. Tunne on jälleen tärkeämpää kuin taito.


Posted in , . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

Leave a Reply

Haku

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.