#355 Umeå

                               Popkoukkuja ja haikeutta


Julkaisuvuosi: 2013
Ensikosketus: 2013
Helmeilevimmät biisit: Slip Away, Waiting for Our Time to Come
Löytyykö levyhyllystä: Spotify, yms.

Levyn huumaavuus
                                                 7.8


Parin viikon sisään kolme suomalaista englanniksi laulavaa naisartistia ovat julkaisseet varsin kiinnostavat ja onnistuneet levyt; niin Astrid Swanin, Pintandwefallissa nimimerkillä Cute Pint esiintyvän Ringa Mannerin eli The Hearingin kuin ainakin minulle ennestään tuntemattoman Kati Salon levyt ovat tutustumisen arvoisia.

Nyt en kuitenkaan käsittele kyseisiä levyjä, vaan siirrän huomioni mainitsemani kolmikon ruotsalaiseen kollegaan Lisa Miskovskyyn, joka on myös tehnyt onnistuneen levyn. Tosin kun suomalaisen kolmikon musiikin voi luokitella tavalla tai toisella indieksi, niin Miskovskyn jonka äiti on muuten suomalainen singer-songwriter pop on huomattavasti kaupallisemman, tai ainakin ruotsalaiseen tyyliin ”tuotetumman”, kuuloista. Tämä ei ole kuitenkaan Miskovskyn kohdalla huono asia; Umeån kappaleet ovat hyvällä maulla toteutettuja ja niistä löytyy aitoa tunnetta.

Umeå on raikas poplevy, jolla on melodisia, tarttuvia ja energiaa antavia lauluja. Teksteissä on läsnä haikeutta, ja Miskovskyn laulusta välittyy myös surun tunteita, mutta kappaleiden popkoukut ja levyn kevyt ja ilmava äänimaailma tekevät surusta ja haikeudestakin kaunista. Kappaleiden kesken on myös sopivasti vaihtelua; osa biiseistä on elektronisemmin toteutettuja, kun taas muutama on lähempänä folkahtavaa poppia. Parhaiten mieleen on tarttunut Roxettesta muistuttava Waiting for Our Time to Come, mutta melkein jokainen levyn kappaleista on niin melodioiltaan, teksteiltään kuin toteutukseltaan hyvin onnistunut. Ainoastaan I Am I, joka on varmasti tarkoitettu kunnianosoitukseksi rockin legendoille ja musiikin voimalle, tuntuu hieman namedroppailulta – David Bowie ja Kurt Cobain ainakin mainitaan. Umeålla Miskovsky kuitenkin osoittaa, että hieman aikuisempaankin makuun sopiva pop voi olla aidosti kiinnostavaa.

Umeåsta on julkaistu videobiisikin, Coming on Strong, mutta sen C-osa on koko levyn heikointa antia, joten alla on Miskovskyn esiintyminen vuoden 2012 Melodifestivalenin – Ruotsin euroviisukarsinnat – finaalissa kappaleella Why Start a Fire, joka löytyy myös Umeålta:

 

Posted in , , , , . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

Leave a Reply

Haku

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.