2012 vuoden parhaat - Juhon valinnat

Taas on se aika vuodesta, kun aletaan luettelemaan vuoden kovimpia levyjä ja kappaleita. Sanotaanko, että itse löysin vuonna 2012 ehkä hitusen verran vähemmän mieluisampaa musiikkia kuin vuonna 2011. Rautaiset levykokonaisuudet oli aika harvassa (sellasta kunnon pankiräjäyttäjää ei löytyny kuten viime vuonna Bon Iverin levy) mutta erinomaisia yksittäisiä biisejä tekisi mieli luetella vaikka sata. Nykyään musiikkia tulvii joka tuutista niin paljon, että ei ole mitenkään mahdollista tutustua kaikkeen kiinnostavaan läpikotaisin. Multa on jäänyt monta kiinnostavaa albumia yksinkertasesti vain kuuntelematta, kun ei ole tarpeeksi aikaa - esimerkiksi Kendrick Lamarin good kid m.A.A.d city, Elbown Dead in the Boot, Bob Dylanin Tempest, Green Dayn albumitrilogia, Jessie Waren Devotion ja Pää Kiin debyyttilevy on ainaki sellasia juttuja mitkä pitää tarkastaa kyllä vielä jossain vaiheessa!

Levy Päivässä koki vuonna 2012 100. ja 200. levyjutun rajapyykit, odotetun ulkoasun kohotuksen ja paljon erilaisia teemaviikkoja. Kirjottaminen tähän blogiin on ainakin itselleni vielä erittäin addiktoivaa puuhaa. Hyvällä meiningillä jatketaan myös siis ensi vuonna!Vuoden parhaat levyt1. Passion Pit - Gossamer
Helmeilevimmät biisit: I'll Be Alright, Carried Away, Hideaway
Löytyykö levyhyllystä: Kyllä


Parhaan levyn tittelin nappaa tänä vuonna Passion Pitin Gossamer. Kyseessä on kunnianhimoinen pop-järkäle, jonka raikkaat elektrosoundit yhdistettynä Angelakosin mielenkiintoisiin sanoituksiin toimivat erinomaisesti. Selvä petraus muutaman vuoden takaiseen Manners-debyyttiin. Aluksi kovin tasapaksulta tuntunut levy tarvi läpikuuntelukertoja ainakin omalla kohdalla melko runsaasti, ennen kuin alko tosissaan iskemään. Ei kait siinä, ehdottomasti vuoden eniten soittimessa pyöriny lätty loistavia yksittäisiä biisejä ja hienoa tunnelmointia - näistä aineksista on Gossamer tehty. Kesällä väsätty arvio löytyy tästä.

2. The Heartbreaks - Funtimes
Helmeilevimmät biisit: Liar My Dear, Gorgeous, Delay Delay
Löytyykö levyhyllystä: Kyllä


Blogeissa viime vuodenkin puolella paljon kohua herättänyt The Heartbreaks sai tänä vuonna valmiiksi kerrassaan loistavan debyytin. Funtimesilla bändi todistaa, että biisintekotaito on hanskassa, energisyyttä riittää ja mitä tärkeintä: oma soundi on löytynyt. Liar My Dearin ja Delay, Delayn kaltaiset hittibiisit todistavat, että The Heartbreaksissa olisi aineksia vaikka uudeksi Manic Street Preachersiksi. Jään odottamaan innolla bändin seuraavia tuotoksia. Levyarvion pääset lukemaan tästä.

3. Nada Surf - The Stars are Indifferent to Astronomy
Helmeilevimmät biisit: When I Was Young, No Snow on the Mountain, Looking Through
Löytyykö levyhyllystä: Kyllä


Nada Surfin uuden levyn kohdalla tein alkukeväästä pahan arviointivirheen. Kun levy ilmestyi, en saanut siitä aluksi juuri minkäänlaista otetta. Kuullosti tosi tylsältä ja mitäänsanomattomalta. Kirjoitin siinä sitten pettymyspäissäni tällaisen levyarvion. Mutta tällä hetkellä joudun kyllä perumaan sanani ja myöntämään, että kyseessä on luultavasti levykokonaisuudeltaan paras Nada Surf-levy tähän mennessä.

Biisien laadukkuus tuli mulle selväksi yhtenä pimeänä talvi-iltana. Ajoin autolla Kolarista Rovaniemelle ja päätin valita ajomusiikiksi The Stars are Different to Astronomya. Pari tuntia suljetussa autossa Nada Surfin uutta levyä - sehän alkoi yllättäen potkimaan ihan tosissaan. Ja toimii mainiosti edelleen!

Tässä vielä muita mainitsemisen arvoisia levyjä:

4. Tame Impala - Lonerism

5. How to Dress Well - Total Loss

6. The Walkmen - Heaven

7. The Shins - Port of Morrow

8. The Killers - Battle Born

9. Grizzly Bear - Shields

10. John Talabot - FinVuoden parhaat kappaleet
1. Two Door Cinema Club - Sleep Alone


Viime kesäinen Ruisrock sai mut innostumaan tästä brittibändistä. Katseeni kiinnittyikin toden teolla syksyllä julkaisunsa saaneeseen Beacon-kakkoslevyyn, josta purskahti ulos tämä hittibiisi. Sleep Alonea on helppo kuvailla lauseella "täydellineni pop-kappale". Nopeasti kaahava rytmi, tarttuva kertosäe ja kivat kitarat. Mä oon myyty.


2. Frank Ocean - PyramidsVaikka Frank Oceanin Channel Orange onkin yksi vuoden musiikki-ilmiöitä, ei se mua sulattanu oikeastaan kuin muutaman yksittäisen biisin voimin. Yksi niistä on lähes kymmenminuuttinen Pyramids, joka on ihan mieletön biisi. Joku voisi pitää halpana kikkana sitä, että biisi muuttuu puolessä välissä kovasta klubipoljennosta hitaaseen R&B-tunnelmointiin ja päättyy lopulta vielä John Mayerin kauniiseen kitarasooloiluun - mutta minä en. Ainutlaatuinen biisi, tällaisia ei synny ihan joka päivä.

3. Bloc Party - Day Four
Bloc Partyn neljäs levy oli ihan surkea. Suurin syy siihen on varmaan se, että se oli kokonaisuutena huonompi kuin joku Bloc Partyn B-puolikokoelma, ei siis yhtään sitä mitä aiemmat levyt ovat tottuneet tarjota. Yks biisi kuitenkin luo uskoa siihen, että brittibändi tekee vielä oikeasti hyvää Indierockia. Day Four on hieno kappale, jonka rytmi muistuttaa jossain määrin The Policen Every Breath You Takea.

Tajusin vähän aikaa sitten, että täähän on kuin Kreuzberg (mun lempparibiisi Bloc Partylta). kauniin haikea äänimaisema ja hienosti helisevät kitarat - nyt ollaan meikäläisen mukavuusalueella.

Ja loput kymppiin mahtuvat biisit:

4. Arctic Monkeys - R U Mine?  

5. Twin Shadow - Five Seconds

6. Maximo Park - The Undercurrents

7. The Temper Trap - Trembling Hands

8. The Walkmen - Heaven

9. Jake Bugg - Broken

10. Hot Chip - Flutes


Meidän on Facebook-sivuilla menossa levyskaba, käyppä tsekkaamassa!

Posted in , , . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

3 Responses to 2012 vuoden parhaat - Juhon valinnat

 1. Juho, mee mun kanssa naimisiin.

  VastaaPoista
 2. Tame Impala löytyy munkin listalta, tosin ei ihan top-kympistä, mut kuitenkin. Muuten mun valinnat on ihan täysin erit! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on tasan yksi sama, ja sekin on biiseissä. Muuten ollaan aivan eri linjoilla. Olen varmaan sunkin kanssa. :D

   Poista

Haku

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.