#202 Katso Maisemaa

Iisan tyttömäinen laulu/lyriikat jakavat mielipiteet?
Julkaisuvuosi: 2005
Ensikosketus: 2008
Helmeilevimmät biisit: Tokio, Nyt On Jo Myöhäistä, Olisitko Sittenkin Halunnut Palata, Katso Maisemaa
Löytyykö levyhyllystä: Ei (Spotify)

Levyn huumaavuus:
8.3


Regina on yhtye josta joskus en pitänyt ollenkaan - musiikki oli hyvää, mutta Iisa Pajulan (nyk. Pykäri) lapsekas laulutapa ärsytti minua suunnattomasti ja en antanut yhtyeelle tästä syystä mahdollisuutta. Provosoin myös tästä asiasta tyttöystävälleni ja haukuin yhtyeen pystyyn. Tämä tuntuu jälkeenpäin ajateltuna täydelliseltä asennevammaisuudelta ja provosoinnilta ilman mitään argumentointia. Sillä Regina on noussu itselleni yhdeksi tärkeimmäksi suomenkieliseksi yhtyeeksi ja vaikka tyyli onkin muuttunut ekan levyn elektropopista kohti nykyistä paljon lämpimämpää ja aikuisempaa dream poppailua on Reginan jokainen levy toiminut itselleni erinomaisesti. 

Katso Maisemaa on erinomainen debyyttilevyksi. En muista oikeastaan mitään muuta yhtyettä, joka olisi tehnyt suomenkielistä elektropoppia jo vuonna 2005. Regina oli mielestäni jopa melkeinpä edellä aikaansa ja tästä syystä levy ei kuullosta lainkaan vanhahtavalta vaikka onkin jo peräti 7 vuotta vanha julkaisu - se on jo saavutus sinänsä.

Tuolloin vielä Duona toiminut Regina oli siis käytännössä Mikon biisit yhdistettynä Iisan teksteihin, jotka ovat yksinkertaisia arkipäiväisiä kuvauksia, Tokiosta, automatkasta, satunnaisista ihmiskohtaamisista, ystävän kunnioituksesta ja lohduttamisesta, erosta ja sen katumisesta sekä tietenkin ihmisen parhaasta ystävästä koirasta, joka on kotona vastassa odottamassa. Iisan tekstit ovat pääsääntöisesti yksinkertaisuudessaan toimivia ja etenkin avausbiisi masennuksesta/stressistä kertova Elokuva luo hienoa maisemaa todellisuudenpakoisuudesta. Varmasti jokainen on milloin musiikin ja milloin elokuvien avulla paennut hetkeksi todellisuutta - välillä pitää hengähtää. 

Myös musiikillisesti erinomaisesti tekstiä tukevat Tokio ja levyn nimikkobiisi Katso Maisemaa ovat erinomaisia elektropop-kappaleita. Pystyn melkein kuvittelemaan itseni kävelemässä Tokiossa tai istumassa autossa katsellen ohikiitäviä maisemia - voidaanko hieman hidastaa? Elokuvan tapaan yleistunnelmaa tummempi biisi Nyt On Jo Myöhäistä, joka nousee hienosti House-pianon avulla kohti levyn tanssittavinta hetkeä. Kyseinen biisi on yhdessä pienimuotoiseksi indiehitiksi kasvanut Olisitko Sittenkin Halunnut Palatan kanssa levyn parhaimmistoa. Toki levyllä löytyy heikkojakin hetkiä. Musiikillisesti turha jumputus ja sanoituksiltaan lattaeksi jäävä Uusi Resepti ja ärsyttävän säkeistön sisältävä Pidä Varasi, Tyttö! Toisaalta jälkimmäisen biisin kertosäe antaa paljon anteeksi. 

Regina onnistuu debyytissään erinomaisesti, levyyn ei mahdu montakaan turhaa biisiä ja se on tuotettu erinomaisesti. Tietenkin näin jälkiviisaana voidaan sanoa, että Reginan soundi lähti kehittymään jo seuraavalla levyllä Oi Miten Suuria Voimia! (2007) ja viimeistään Puutarhatrilogialla (2009) kohti indie/elektropopin täydellistä hybridiä. Reginan ensimmäinen levy onkin puhdasta elektropoppia jossa ei oikeastaan kuulla akustista kitaraa, pianoa tai perkussioita, jotka nousivat tavaramerkiksi myöhemmillä Reginan levyillä. Silti tämä oli loistava aloitus Reginan uralle. On mielestäni mainiota huomata kuinka paljon yhtye on kehittynyt, niin musiikillisesti ja biisintekotaidollisesti. Etenkin Iisan laulu ja lyriikat ovat kehittyneet paljon tästä levystä. Toisaalta Iisan debyyttilevyn aikainen vielä tyttömäisempi laulu ja sympaattiset lyriikat sopivat Katso Maisemaan soundimaailmaan erinomaisesti. Tykkäsit tai et.

Posted in , , , , . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

Leave a Reply

Haku

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.