#199 Tulenkantajat

Se on se funk, beibe
Julkaisuvuosi: 2001
Ensikosketus: 2001
Helmeilevimmät biisit: Rollofunk, Kuulekoenäe, Do the henkirikos
Löytyykö levyhyllystä: Juu

Levyn helmeilevyys
7,4


Räppiviikko jatkuu! Ja kylläpä oli tuskien takana tämän päivän blogimerkintä. Tykkään kyllä muutamista räppäreistä ja räppiporukoista (De La Soul, Kemmuru, Ruudolf, Common, Asa ja niin edelleen), mutta räppisivistykseni ei ole erityisen laaja, enkä oikein hallitse alan termistöä. Lisäksi tunnen oloni hiukan kiusaantuneeksi, jos joudun käyttämään niitä vähäisiä osaamiani termejä. Mutta asiaan:

2000-luvun alku oli suomenkielisen räpin uuden nousun aikaa (ainakin Kolarissa, saattoihan se muualla olla jo aiemmin). Tuohon aikaan olin yläasteella ja mielestäni liian älykäs tykkäämään silloinkin kovin suositusta Fintelligensistä. Seremoniamestarista ja Ritarikunnasta kuitenkin tykkäsin ja singlet ostin, mutta vasta Tulenkantajista innostuin enemmän. Tulenkantajien debyyttiä en ole kuunnellut vuosiin (lukuunottamatta Rollofunk-klassikkoa, jota en ruodi tässä, koska Nuorgam käsitteli aihetta kiinnostavasti hetki sitten), ja aika on osittain tehnyt tehtävänsä, sillä sanoituksista huokuva (kai tässäkin tyylilajissa sentään puhutaan sanoituksista?) nuoruuden uho herättää välillä huvitusta ja nolostumista. Lisäksi tuntuu siltä, että pari biisiä (Get Down ja Leikkikenttä) on jopa pilalla pienien lapsellisuuksien vuoksi. Enimmäkseen sanoituksissa ollaan kuitenkin oikeiden asioiden äärellä hauskanpidon puolesta urpoutta, rasismia ja ahneutta vastaan (”Kaivakaa esiin ne talavilenkkarit ja astukaa ne linttaan!”). 

Hannibal ja Soppa ovat ymmärtääkseni taitavia räppäreitä. Ainakin heitä kuuntelee mielellään, eikä tämä voi täysin olla kotoisehkon murteen ansiota. Tulenkantajien suurin ansio on kuitenkin taitava bändi. Perkussiot, trumpetti, saksofoni ja muut vekottimet soivat maukkaasti koko levyn ajan. Biisimateriaali on hiukan epätasaista, mutta jo mainitun Rollofunkin lisäksi esimerkiksi Joku roti, Puritaani ja Kuulekoenäe ovat mainioita biisejä. Erikseen on vielä mainittava Tommi Liimatan tähdittämä Do the henkirikos, joka vie kaikenmaailman gangstaräpistä tutun aihepiirin Napapiirille ainoalla uskottavalla tavalla.

Posted in , , . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

Leave a Reply

Haku

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.