#170 Electronic Dream

Vaikka kesä ei vielä olekaan ohi, niin blogimme palaa vähän pitkäksi venähtäneeltä kesälomaltaan teemaviikon parissa, joka on tällä viikolla sopivasti ajankohtinen Flow Festival. Itse paneudun pitkän pohtimisen jälkeen Flown perjantaissa Flying Lotuksen korvaajana toimivan Araabmuzikin viimevuotiseen debyyttiin Electronic Dream.

"You are now listening to araabmuzik"


Levyn huumaavuus

7.8

Julkaisuvuosi: 2011
Ensikosketus: 2011
Helmeilevimmät biisit: Electronic Dream, Golden Touch
Löytyykö levyhyllystä: Spotify

Araabmuzik, eli oikealtan nimeltään Abraham Orellana hankki kuuluisuutta Youtubessa MPC taidoillaan (googleta) ja mies onkin todellinen velho hallitsemaan kyseisen "rumpukoneen". Orellana on myös kerenny tehtailemaan biisejä semmosille nimille kuin Busta Rhymes, Fabolous, The Diplomats etc, joten vahva pohja oli jo luotu ennen Electronic Dreamia.

Electronic Dream on varsin pätevä debyytti, Araabmuzik yhdistää elektroa, dubstepiä ja muitakin erinnäisiä elektonisenmusiikin alalajeja hip-hopahtavien MPC-biittien alle. On mukava huomata ettei Orellana huikeista taidoistaan huolimatta lähe liiallisesti kikkailemaan MPC:llään vaan levyn biitit ovat mukavasti groovaavia ja sopivan yksinkertaisia, jotta niihin pystyy tarttumaan.

Levyn voi jakaa selkeästi kolmeen osaan ensimmäiset kolme biisiä ovat loistavia tyylilajissaan ja edes levyn melkeinpä jokaisessa biisissä tahallaan päälleliimattu "you're now listening araabmuzik" -sample ei ala ärsyttämään. Nimikkokappale Electronic Dream käynnistää levyn ja esittelee Araabmuzikin konseptia parhaimillaan. Myös kakkosbiisi Golden Touch kuuluu levyn parhaimistoon, vaikka kyseinen biisi alkaakin todella ärsyttävällä jumputuksella, Mikä onneksi kääntyy jo 15 sekunnin kohdalla mielyttävään instrumentaali hip-hoppiin. Free Spirit mielyttää myös lievästi dubsteppiin kaartuvilla taustoillaan, mutta sitten tapahtuu jotain ja levyn taso laskee hetkeksi.

Underground Stream käynnistyy ihan mallikkaaksi, mutta kääntyy puolivälissään täysin turhaan puskasta tulevaan rosoiseen elektromättämiseen, joka ainakin itseäni lähinnä ärsyttää. -ehkä se onkin tämän biisin tarkoitus? Onneksi pariminuuttinen Make It Happen tuo levyn takaisin urilleen ja on jotenkin huomaamaton. Seuraava Lift Off on sinänsä hyvä biisi, mutta itseäni ärsyttävät suuresti mukaan ahdetut trance-soundiset syntikat, jotka ovat mielestäni täysin turhat ja vaan ärsyttävät.

Onneksi levy palaa urilleen pisimmän biisin AT2 kohdalla ja levyn loppupuolisko onkin taas nautittavaa instrumentaali hip-hoppia. Sisältäen monia hyviä biittejä ja ennenkaikkea ainutlaatuista tunnelmaa. Vahvasti mukana olevat naissamplet eivät enää ärsytä millään tavalla vaan kuuluvat osaksi musiikkia. 

Araabmuzikin konsepti on käytännössä luoda MPC-luotujen läpityöntävien biittien alle bassovoittoisia taustoja joissa käytetään mausteena syntikkaa sekä samplattua laulua. Instrumentaaliksi miellän tämän silti laulusampleista huolimatta ja hip-hop on mukana lähinnä rytmillisesti. Silti tätä on vaikea pistää oikeastaan minkään genren alle. Joidenkin mielestä tämä on dubsteppiä, joidenkin mielestä taas instrumentaali hip-hoppia.

Flow:ssa kuullaan miltä Araabmuzik kuulostaa livenä. Youtubesta vilkaisemien pätkien perusteella miehen jo monesti mainittu taituruus mpc-käytössä tulee esille live tilanteessa. Kunhan vaan meininki ei mene liiaksi kyseisillä laitteilla kikkailuksi. Sillä haluan kuulla niitä hienoja taustoja, joita tällä levyllä löytää vahvojen biittien takaa kunhan jaksaa vaan keskittyä. Onneksi Electronic Dreamillä onkin pituutta vain mukavat 33min, joten levyn jaksaa kuunnella kokonaan helpohkosti.

Posted in , , , , , . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

Leave a Reply

Haku

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.