#22 Kaksi - nolla

Julkaisuvuosi: 1996
Ensikosketus: En muista, mutta mulla oli tämä vuosia vain C-kasetilla.
Helmeilevimmät biisit: Minun ikioma kesälaulu, Viikonloppu kahdestaan, Ja kesä hiipuu hiljaa
Löytyykö levyhyllystä: Kyllä


 Levyn huumaavuus 
9,0

Ihmisten kanssa musiikista keskustellessaan törmää käsitteisiin syksylevy ja kesälevy yhtä varmasti kuin kesä muuttuu syksyksi, syksy talveksi ja talvi yllättää autoilijat. Ymmärrän toki hyvin, mitä noilla käsitteillä tarkoitetaan, sillä mikäs sen mukavampaa, kuin laittaa kesähelteillä soimaan The Blue Album, Pet Sounds, The Go! Teamin eka tai vaikkapa Karkkiautomaatin Suudelmilla. Ja ainakin ajatuksen tasolla vaikuttaa ihan kivalta idealta tunnelmoida Red House Paintersia kynttilöiden tai sähkökynttelikön valossa. Toisaalta on myös niin, että kun tuulee, sataa, hämärtyy ja vituttaa, ainoastaan halaus, HIMYM, karkit ja ”kesäpoppi” auttavat!

En osaa kuvitella Karkkiautomaattia parempaa piristystä syksyyn, koska Karkkiautomaatin levyillä on aina kesä (paitsi tietysti Kaksi - nolla:n lopussa, jossa se hiipuu hiljaa). Kaksi - nolla vie kuulijan hetkeksi rinnakkaistodellisuuteen, jossa hanavesi pursuaa C- ja halogeenivalo D-vitamiinia ja jossa jokainen on aina nuori, villi, innokas ja vähintään hiukan hupsu.

Epäilen, että Karkkiautomaatti on studioon mennessään ajatellut tekevänsä pirteää punkpoppia (musiikkityyleistä ainoaa, jonka soittamiseen pitäisi olla 20 ikävuoden yläikäraja) mutta lopputulos onkin yksi harvoista suomenkielisistä twee pop -levyistä. Kaksi - nolla kuulostaa kutakuinkin siltä, kuin Tullycraft soittaisi Kari Peitsamon Jatsin syvintä olemusta.

Parhaimmillaan, noin yhdeksän biisin ajan, Kaksi - nolla on innostavinta mahdollista musiikkia. Lisäksi sanoitukset ovat täydellisesti yhtä iloluontoisen musiikin kanssa: ”Radio soittaa shubiduaa. Mulla polla komppiin taas sekoaa”, ”surffilaudat, amerikanraudat” -riimi, ja nuoren miehen epävarmuuden kiteyttävä ”Ihaltaisiin illat minun pop-kokoelmaa. Ja suudeltais myös hieman ehkä jos hän haluaa.” -pätkä ovat tästä ehkä parhaita esimerkkejä. Kaksi - nolla olisi mielestäni täyden kympin klassikko, jollei sen noin 24 minuutin kestosta viisi minuuttia, suunnilleen kolme biisiä, olisi vähän vähemmän parasta täytettä. 

Levyn biiseistä täytyy erikseen mainita Ja kesä hiipuu hiljaa, joka kauniina hiturina poikkeaa täysin muun levyn linjasta, mutta joka aikoinaan antoi vihjeen siitä, miten bändi Suudelmilla-levylle tulisi muuttumaan.

Kaksi - nolla -levyä ei enää levykaupoista löydä, mutta Kaikilla-kokoelmalta se löytyy kaiken muun Karkkiautomaatti-materiaalin tavoin. Valtaisan suuri ostosuositus!
Posted in , , . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

4 Responses to
#22 Kaksi - nolla

 1. Hitsi sä oot hyvä kirjoittamaan. Mä vaan hykertelen täällä, eikä mulla edes ole minkäänlaista kokemusta Karkkiautomaatista!

  VastaaPoista
 2. No kiitoksia. :) Suht unohtumattoman kokemuksen saa katsomalla alkuun tuon liven ja erityisesti lopun haastattelun. :D

  VastaaPoista
 3. Kovaa settiä. :D Tulee jostain syystä mieleen Risto ja TV-Resistorin sekoitus.

  VastaaPoista
 4. Unohtumaton indeed. :D Komppaan Janhea!

  VastaaPoista

Haku

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.