#405 News From Nowhere

                   Uutisia ei-mistään, osa 1          


Julkaisuvuosi: 2014
Ensikosketus: 2014
Helmeilevimmät biisit: Not Small, Just Far Away; Punctuation
Löytyykö levyhyllystä: Spotify, yms.

Levyn huumaavuus
                                   6.8

Seikkailin pari viikkoa sitten spotifyssa ja löysin taas uudestaan vanhan suosikkini Spearmintin. Yllätyksekseni heidän sivultaan ei löytynyt vain klassikkolevy A Week Awayta, vaan myös tämän vuoden toukokuussa julkaistu uusi levy, News From Nowhere. Muutaman kuuntelukerran jälkeen levy on voittanut minut puolelleen, mutta se vaati sanoihin syventymistä. Onneksi Spearmintin biisinikkari Shirley Lee on ystävällisesti pistänyt biisien sanat sivuilleen. Suosittelen tutustumaan, sillä tekstit ovat NFN:n parasta antia.

Ei sävelmissä ja soitossakaan mitään vikaa ole – niin menevämmät/ärhäkämmät biisit (joita on yllättävän paljon) kuin apeat tunnelmoinnit toimivat – mutta NFN:llä, toisin kuin vaikkapa A Week Awaylla, ei ole kyse tarttuvista biiseistä, joissa sattuu vaan olemaan myös koskettavat/innostavat sanat, vaan sanomasta, jota musiikki vain tukee. Ja mitä sanomaa herra Leellä on? "There’s something wrong if we provide/Enough to live on from the waste we leave behind" (The Gleaners); "If you want to save the world, stop eating meat" (Light That Shines From A Dead Star); "Children of the sixties, children of the seventies, you’re still here, you’re not old" (Children Of The Sixties, Children Of The Seventies); "We’re slaughtering the dolphins" (The Dolphins); "This future is unequal, this future’s unfair" (News From Nowhere). Näiden kannanottojen lisäksi Lee laulaa uskalluksen puutteesta (It's Not As Far To Fall), musiikkiin hukatusta nuoruudesta (Tony Wright (olisiko kyseessä vaikka Terrorvisionin laulaja)), tuloksettomasta merkityksen hausta elämälle (Not Small, Just Far Away), vihastaan, joka antaa hänelle energiaa (My Anger), turhauttavasta toimistotyöstä (Punctuation) ja päivästä vanhuksen elämässä (I Will Sleep Tonight).

Vaikka välillä tuntuu, että Leen on täytynyt keksimällä keksiä laulunaiheita – The Gleanersin inspiraation lähteenä on varmastikin toiminut levyn kannestakin löytyvä maalaus, nimibiisi ottaa kantaa 124 vuotta sitten julkaistuun kirjaan ja luonnonsuojeluaiheista on varmasti aiemminkin tehty biisejä – niin ainakin hänen teksteissä ja tulkinnassa on pyrkimystä sanoa jotain merkityksellistä persoonallisella ja mieleenjäävällä tavalla. Soitto tukee asiaa suurimman osan ajasta, ja esim. Punctuation on oikein mainio kitkerä poprokkaus, kun taas Not Small, Just Far Away on oikein mainio apea tunnelmapala.

En löytänyt videoita uuden levyn biiseistä, eli alla on klassikko Sweeping The Nation. Eikä Spearmintin perussanoma ole mihinkään muuttunut, yhä hukataan elämä musiikkiin ja ollaan altavastaajia ja altavastaajien puolella.

 

Posted in , , . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

Leave a Reply

Haku

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.