#338 Uusi aika on täällä

                                                     Pimeyttä syksyynLevyn huumaavuus
7.3

Julkaisuvuosi: 2013
Ensikosketus: 2013
Helmeilevimmät biisit: Poimi minut taskuusi, Kehä
Löytyykö levyhyllystä: Ei


Katri Ylander & Yksinäinen Yhtye laulaa uudesta maasta, ja nyt Musta Valo julistaa uuden ajan olevan täällä. Elämme siis muutoksen aikoja. Tosin niin kuin Uudella maallakin myös Mustan Valon debyyttilevyllä muutokset koskevat ehkä enemmänkin henkilökohtaista elämää kuin suuria yhteiskunnallisia muutoksia. Uusi aika on täällä kuulostaa ainakin minun korviini parisuhteen loppua käsittelevältä levyltä. Tietysti Mustalle Valolle levyn nimi voi tarkoittaa myös tai jopa vain nimen muutosta Itkevästä Tytöstä Mustaan Valoon ja jäsenmäärän kasvamista neljästä viiteen. Levyn kappaleissa on kuitenkin kyse yksinään olevan henkilön kaipauksesta ja tuskanparahduksista.

Levyn kappaleet voi jakaa kahteen tyyppiin: painostavan rauhallisiin tunnelmointeihin ja rajumpiin rokkauksiin. Kummatkin toimivat, mutta tunnelmoinnit tuntuvat onnistuneemmilta, koska silloin mieleen ei tule heti Herra Ylppö ja hänen yhtyeensä. Mustan Valon laulaja Lauri-Matti Parppei nimittäin kuulostaa rokimmin laulaessaan hitusen vähemmän ankaralta Ylpöltä, ja silloin tuntuu, että Musta Valo ei tee mitään, mitä Ylppö ei olisi tehnyt Maj Karma(n Kauniissa Kuvissa) tai Herra Ylppö & Ihmisissä. Levyn suurin ongelma onkin, että Musta Valo voi muistuttaa hieman liikaa Ylpön bändeistä. Kuitenkin, kun tuosta ensivaikutelmasta pääsee yli, niin levyn kappaleiden laatu tulee esiin.

Uusi aika on täällä ei ole siis mikään suomirockin pelastaja, mutta silti täysin toimiva dramaattisisssa tunnelmissa etenevä poprocklevy, jolla on 10 toimivaa kappaletta. Biiseistä vain Ääliö – joka varmasti toimii keikoilla – rikkoo popimmalla otteellaan hieman tunnelmaa, ja levyn päättävä Kello satakin tuntuu vaisulta, kun sitä vertaa pakostakin Minä Ja Ville Ahosen Mia-levyn parisuhdebiiseihin. Toisaalta Puut eivät puhu, Poimi minut taskuusi ja Yksin, hiljaisena päivänä ovat vertailua kestäviä tunnelmapaloja, Kehä on tehokkaasti iskevä rokimpi biisi, ja levy muodostaa ehjähkön kokonaisuuden. Hyvä uusi alku siis Mustalle Valolle.

Musta Valo on varmasti kiinnostava keikkabändi, ja lähiaikoina he keikkailevatkin jonkin verran. Ainakin kahden keikan aikana (Tampereella ja Turussa) he toimivat, kuinka ollakaan, Herra Ylppö & Ihmisten lämppärinä.


Posted in , , , . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

Leave a Reply

Haku

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.