#337 Doppelgänger

                                          Energiaa piisaa
Levyn huumaavuus
8.0
 
Julkaisuvuosi: 1992
Ensikosketus: 200?
Helmeilevimmät biisit: Horror Head, Sandpit, Split Into Fractions
Löytyykö levyhyllystä: Bandcamp, myös Spotify, yms.

Päädyin tämänkertaisen levyn käsittelyyn monen mutkan kautta. Ensin aikomukseni oli arvostella englantilaisen SPC ECOn (lausutaan space echo) juuri ilmestynyt Sirens and Satellites. Mutta SaS on 80 minuuttia kestävä pläjäys dreampoptunnelmointia, jonka keskeyttää aina välillä 1990-lukulaisittain "rankka" elektrorokkaus, joten päätin siirtyä suosiolla yhtyeen 2010 julkaistuun debyyttilevyyn 3D:hen, jota olin kuunnellut jo aiemminkin. Sekään ei oikein inspiroinut, vaikka SPC ECO keskittyikin siinä lähinnä dreampoppaukseen, joten palasin uudestaan SaS:n pariin. Pääsin levyyn hieman paremmin sisään, mutta tajusin samalla, että SPC ECOa enemmän minua kiinnostaa yhtyeen toisen vakijäsenen Dean Garcian aiempi bändi Curve. Curve toimi 1990-luvun alusta 2000-luvun puoliväliin ja julkaisi urallaan viisi kokopitkää. Näistä levyistä otin tarkempaan kuunteluun duon minulle jo ennestään tutun debyyttilevyn Doppelgängerin. Vaihto SPC ECOsta Curveen osoittautui oikeaksi: Curve on ainakin vielä SPC ECOa kiinnostavampi bändi.

Curven voi luokitella shoegazevaikutteista huolimatta electrorockbändiksi eli toisin sanoen 1990-lukulaisittain moderniksi rockbändiksi Garbagen ja 1990-luvun Depeche Moden ja U2:n tapaan. Noihin kahteen jälkimmäiseen bändiin Curven yhdistää myös Doppelgängerin tuottaja Flood, joka on urallaan toiminut samassa roolissa mm. DM:n Violatorilla ja U2:n Popilla. Curvea ei voi tietenkään menestyksessä ja maineessa verrata noihin mainittuihin yhtyeisiin, mutta ainakin Doppelgängerillä Curvella on energiaa vaikka muille jakaa. Laulaja Toni Halliday joka muistetaan ehkä parhaiten tästä on vahvassa vireessä, ja Dean Garcian luoma äänivalli on hetkittäin mahtavan kuuloista. Kappalemateriaali ei ole aivan huippua; levyllä on yksi hidas tunnelmointi levyn päättävä Sandpit ja 9 äänekästä ja menevää electrorockbiisiä, jotka ovat kategoriaa "hetken huumaa", eli ne toimivat kuunteluhetkellä, mutta eivät jää korvien väliin soimaan yhtä poikkeusta lukuunottamatta. Tuo poikkeus on Horror Head, jossa on mahtava energialataus ja päähän jäävä kertosäe. Myös Split Into Fractions pitää mainita, koska siinä on todella komeaa kitaran mouruntaa, Hallidayn loistavaa heittäytymistä ja kaikin puolin kova draivi päällä. Muutkin biisit kyllä toimivat siinä hetkessä oikein mainiosti. Teksit ovat tummasävyisiä, kuten musiikkikin, ja keskittyvät lähinnä parisuhteen riitatilanteisiin, mutta toimivat koska Hallidaylla on asenne hallussa.

Curve on niitä yhtyeitä, joiden ura ei mennyt ihan niin kuin piti; ura oli katkolla jo toisen levyn jälkeen, ja lopullinen katko Garcian ja Hallidayn yhteistyölle tuli 2005. Nykyään Garcia toimii siis SPC ECOssa, jossa laulajana toimii hänen tyttärensä Rose Berlin. Hallidaykin on julkaissut yhden levyn nimellä Chatelaine ja jatkoakin voi olla tulossa. Sitä odotellessa voi tutustua Curven tuotantoon ja tsekata SPC ECOkin. Ja tietenkin katsoa Horror Headiä. Laitan tähän kuitenkin levyn toisen sinkkubiisin Fait Accomplin videon, ihan vain osoitukseksi siitä, että Curvella riitti energiaa ekalla levyllään:  


 

Posted in , , , , . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

Leave a Reply

Haku

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.