#277 Vaikka tekee kipeää, ei haittaa


Kokeilunhalua


Julkaisuvuosi: 2012
Ensikosketus: 2012
Helmeilevimmät biisit: Vaadin kyyneleeni takaisin, Panssarivaunu, Shh..
Löytyykö levyhyllystä: Kyllä


Levyn huumaavuus

8

Tämä runotyttö vei sydämeni jo vuonna 2010 ilmestyneellä esikoisalbumillaan Pilvet liikkuu, minä en. Yonan ääni, runolliset lyriikat ja kyky viedä kuuntelija toiseen maailmaan eivät voineet olla tekemättä vaikutusta.

Toinen albumi Vaikenen laulaen vahvisti tätä tunnetta. Loistavia sovituksia, mutta samalla kuitenkin luomumeininki. Albumit harvinaisen ehyitä kokonaisuuksia. Juuri sellaista musiikkia, jota kaipaan levylautaselleni.

Yonan kolmas täyspitkä, syyskuussa 2012 julkaistu Vaikka tekee kipeää, ei haittaa vaati aiempia levyjä enemmän sulattelua. 

Aloitetaan kuitenkin positiivisista puolista. Orkesteri liikkuvat pilvet on yksi Suomen parhaista yhtyeistä. Musiikki tukee loistavasti sanoituksia – tunnetta ei puutu, mutta ei puutu taitoakaan. 

Sumua vaan -kappaleen kitarasoolo tuo mieleen 70 -luvun hämyhommat ja se on tässä asiayhteydessä erittäin hyvä juttu. Bändille on annettu riittävästi tilaa eikä Yonan tarvitse olla koko ajan äänessä.

Vaikka tekee kipeää, ei haittaa ei ole kahteen ensimmäiseen albumiin verrattaessa yhtä toimiva kokonaisuus. Taso vaihtelee liikaa. Räppibiisit Elämän luonne ja Kaleidoskooppi kuulostavat kömpelöiltä eikä edes Asan vierailu jälkimmäisessä pelasta kappaletta. 

Kaleidoskoopin kertosäkeessä on ensin toimiva säe ”En aina jaksa olla myönteinen / mut haluu enää vaikeroidakaan en”, mutta kertsi loppuu heikosti ja epäselvästi rytmitettyyn ”Nään läpi mun kaleidoskoopin kaikki värit maan.”

Toki biisien joukosta löytyy myös yksittäisiä helmiä, kuten kevyesti rullaava Shh... tai tunteikas ja koskettava tangovaikutteinen Vaadin kyyneleeni takaisin

Yona on tullut kolmannella levyllään hieman ulos alkuperäisestä muotistaan. Tämä on edelleen sitä hippi-iskelmää, mutta paljon enemmän muutakin. Se on lopulta hyvä juttu. Hän kokeilee rohkeammin uusia asioita, joista osa toimii paremmin – osa huonommin.

Kokeilunhalu on loistava asia ja osoitus siitä, ettei Yona aio pysähtyä paikoilleen. Hän on alusta asti tehnyt musiikkia omalla tyylillään, vapaana kahleista. Ja tekee jatkossakin. Onneksi.

Posted in , . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

Leave a Reply

Haku

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.