#268 One Mississippi

Jos sie tarttet oikein hyvää poppia, tässä on sulle sellasta!

Julkaisuvuosi: 1996
Ensikosketus: Yläasteikäisenä
Helmeilevimmät biisit: Bird's Eye View, Sittin' Pretty, Emma J
Löytyykö levyhyllystä: Kyllä

Levyn huumaavuus
9,1Brendan Benson oli yksi nuoruuteni suurimmista popsankareista. Innostuksen aiheuttivat kaksi liki täydellistä voimapoplevyä (One Mississippi ja Lapalco), ja sen sammutti vuoden 2005 vaisuhko Alternative to Love -albumi. Lopullisesti kiinnostuksen teloitti The Raconteurs, vaikka bändin väkinäisestä rokkauksesta pitäisikin Brendan Bensonin sijaan syyttää Jack Whitea.

Bensonin mestariteoksista Lapalco on monipuolisempi ja taitavampi, mutta One Mississippi on raikkaampi ja räiskyvämpi, kuten monet onnistuneet debyytit tuppaavat olemaan. Voimapoplevyjen yhteydessä jauhetaan jatkuvasti samoista bändeistä (The Beatles, Big Star, The Byrds, The Beach Boys jne), eikä Brendan Bensoninkaan kohdalla vaikutteita voi (tai tarvitse) kiistää. Merkittävämpää on se, että biisinkirjoittajana Benson on suunnilleen samalla tasolla kuin Paul McCartney tai Roger McGuinn, mutta kuitenkin kaukana Alex Chiltonista tai Brian Wilsonista.

One Mississippi alkaa noin minuutin mittaisella Beatlespopilla (Tea), jatkuu puolentoista minuutin rypistyksella, jossa akustinen kitara soi samalla vimmalla kuin Neutral Milk Hotelin In the Aeroplane Over the Sea -klassikolla (Bird’s Eye View) ja jatkuu tavanomaisemman poplaulun mittaisella Sittin’ Pretty -helmellä, joka pintatasolla kertoo häiriintyneen tarinan kidnappaajasta ja hänen uhristaan mutta joka oikeasti tuntuu käsittelevän yksipuolista rakkautta (edelleen varsin häiriintyneesti). Koko biisikolmikko on editoitu yhdeksi jatkumoksi, enkä usko, että olen toista yhtä hienoa levyn aloitusta eläissäni kuullut. 

One Mississippi ei ole kokeileva tai muodikas (saapa nähdä, koska indiemaailman muotivirtaukset kulkevat kenkientuijottelusta Posies-tyylin voimapoppiin), mutta se on tarttuva, ilahduttava ja innostava vielä yli kymmenen kuunteluvuoden jälkeenkin.

Posted in , . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

2 Responses to #268 One Mississippi

  1. Kiinnostava juttu ja mukavan kuuloinen levy, artisti on jostain syystä jäänyt mulle ihan tuntemattomaksi. (Meinasin väittää, että mulla on yksi biisi yhdellä kokoelmalla, mutta se olikin Ten Benson.)

    VastaaPoista
  2. Mie olen puolestani Arimanin listoja pläräillessä melkein ostanut Brendan Bensoniksi väärinlukemaani Ten Bensonia. :)

    VastaaPoista

Haku

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.