#264 Out of Time


Mainetta ja mandoliinia
Levyn huumaavuus
7.0

Julkaisuvuosi: 1991
Ensikosketus: 2006
Helmeilevimmät biisit: Radio Song, Losing My Religion, Shiny Happy People
Löytyykö levyhyllystä: Kyllä

Athensista kotoisin oleva vaihtoehtorock-yhtye, R.E.M. hajosi tuossa vähän yli vuosi sitten. Minua se aikoinaan hieman kirpaisi, kun en kovana R.E.M.-fanina bändiä koskaan livenä todistamaan  edes päässyt. Murmur on omasta mielestä yks maailman parhaista levyistä ja Michael Stipe on ihan oikeasti tosi symppis jätkä. Mä haluan tänään jakaa teidän kanssa näkemykseni bändin järjestyksessään seitsemännestä albumista, Out of Timesta.


Kun tarkastellaan REM:in uraa, on ihmisillä tapana jakaa bändin ura kahteen osaan: I.R.S.-vuosiin (1983-1987) ja Warner-vuosiin (1988-2011). Itse olen henkilökohtaisesti sitä mieltä, että jotain todella olennaista ja tärkeää kuoli, kun R.E.M. aikoinaan siirtyi pienestä IRS:stä isomman lafkan leipiin. Out of Time on toinen tuotos Warner-leiman alla. Jos kolme vuotta aikaisemmin julkaistu Green teki REM:istä kuuluisan, tuli Out of Timen siivittämänä REM:istä todellinen maailmanluokan yhtye.

Joskus vain yksi biisi voi muuttaa kaiken. Losing My Religion auttoi Out of Timen listaykköseksi ympäri maailman ja siitä tuli vuoden 1991 ehdoton tunnuskappale. Losing My Religion on täydellinen pop-biisi, josta huoksuu melodisuus ja jossain määrin myös melankolisuus. Ja se mandoliini - Michael Stipe kaivoi kappaletta varten esiin tämän muinaisen soittimen, jota ei juurikaan edellisvuosikymmenellä pop-kappaleissa käytetty.

Kysymys kuuluukin, että onko ykköshitti Losing My Religionin lisäksi Out of Timen sisällä yhtään elämää? On ja ei. R.E.M. on historian aikana joka levyllä osannut tehdä suhteellisen hyvän avausraidan - Radio Song päräyttää levyn oikein hyvällä meiningillä käyntiin. Oikeastaan kuusi ensimmäistä raitaa voisin sanoa olevan oikein onnistuneita, joista varsinkin Shiny Happy People B-52:n Kate Piersonin avittamana saa aina niin hyvälle tuulelle! 

Mutta varsinkin minä, joka olen tykästynyt REM:in I.R.S.-tuotantoon kovin kovasti, en saa Out of Timesta kokonaisuutena oikein otetta. Belong on tylsä hoilausraita, joka on selvä tunnelmantappaja. Loppupuoliskolla R.E.M. ei oikein tiedä haluaako se olla tylsä jenkkikantribändi jostain Kaliforniasta vai oikeasti mielenkiintoinen vaihtoehtorockin suunnannäyttäjä Athensista.

Out of Time ei ole bändin paras hetki, mutta takuuvarmaa viihdettä kaikille bändistä kiinnostuneille. Nauttikaa tästä videosta:

Posted in , , , . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

Leave a Reply

Haku

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.