#160 Unpatterns


Haastava kolmas levy on myös kuuntelijalleen haastava


Julkaisuvuosi: 2012
Ensikosketus: 2012
Helmeilevimmät biisit: I Waited You, A Species out of Control, Put Your Hands Together
Löytyykö levyhyllystä: Spotify


Levyn huumaavuus
7.5


Jatketaanpa uutuuslevylinjalla ja tänään mulla on arvostelussa viime viikolla julkaistu Simian Mobile Discon kolmas studiolevy Unpatterns.

Simian Mobile Disco tuli monelle tutuksi 2007 julkaistulla debyyttilevyllään Attack Decay Sustain Release, joka oli kyseisenä vuotena täysosuma house-pohjaisen elektromusiikin saralla, tai no New Rave taisi olla tarkempi määrittely. Levy sisälti kasan tanssittavia hittibiisejä ja oikeastaan jokaisen biisin olisi voinut lohkaista sinkkubiisiksi. Kokonaisuus kärsi, mutta levy oli silti erittäin onnistunut teos omassa genressään. Vuoden 2009 Temporary Pleasure meni itseltäni jotenkin täysin ohi, mutta bändin uusinta Unpatternsia olen kuunnellut ahkerasti.

Unpatterns eroaa rankasti Attack Decay Sustain Releasen hittipoljennosta, vaikka periaatteessa biisit rakentuvat vieläkin samojen kaavojen alle on musiikki nykyään enemmänkin deep housea. Ennen erittäin pinnalla ollutta laulua kuullaan enää vaan yksittäisinä sampleina ja pääosassa onkin hitaasti jumittaen etenevät ja pikkuhiljaa rakentuvat house-järkäleet. Hittejä ei tältä levyltä löydä millään ja se on kokonaisuuden kannalta hyvä asia, mutta vie samalla levyltä pois tarttuvuutta ja tietynlaista kiinnostavuutta.

Simian Mobile Discolla on silti vieläkin taito tehdä tanssittavia biisejä, vaikka resepti onkin muuttunu Debyyttilevyn paikoitellen reivin puolelle menevästä menosta hillittympään ja "aikuisempaan" -soundiin. Unpatternsin biisit eivät pakolla toimi monille kotistereoista kuunneltuna, mutta kuinka ollakaan DJ-keikalla kunnon äänentasolla ja yhdistettynä strobovaloihin tunnelma on varmasti erinomainen! 

Unpatterns on se kuuluisa haastava kolmas levy, josta Simian Mobile Disco selviytyy kunnialla. Levy on kuitenkin kuuntelijalle haastava ja ekoilla parilla kuuntelulla levystä ei jää päähän kuin kasa epämääräisiä sampeja ja houselle ominainen rytmi. Pitkässä juoksussa levystä avautuu lisää yksityiskohtia ja biisit alkavat erottumaan toisistaan pikkuhiljaa. Eroa ei siltikään ole liikaa, jonka  takia levy voi alkaa puuduttamaan jossain vaiheessa. Onneksi levyllä ei ole pituutta kuin 9 biisin verran ja biisien keskipituus on saatu pidettyä järkevässä 5 minuutissa.

Simian Mobile Disco ei tuo mitään uutta tai kovin omaperäistä House-genreen, vaikka hoitaakin hommansa tyylikkäästi ja asiallisesti. On silti hienoa huomata, ettei kaksikko ole lähtenyt tekemään Attack Decay Sustain Release vol 2. Vaan on vienyt soundiaan rohkeasti haastavammalle linjalle, vaikka eihän tältä levyltä mitään syvällistä musiikillista sanomaa löydä.

Posted in , , . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

Leave a Reply

Haku

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.