#146 Ill Communication

R.I.P. Adam YauchJulkaisuvuosi: 1994
Ensikosketus: 2005/2006
Helmeilevimmät biisit: Sure Shot, Sabotage, Get It Together, Futterman's Rule, Shambala
Löytyykö levyhyllystä: Kyllä

Levyn huumaavuus
9.8

Tarkoitukseni ei ollut kirjoittaa tänään Beastie Boyseista, mutta eiliset uutiset pakottivat minut tähän. Adam Yauch on yhtyeineen ollut niin iso innoittaja minulle, että pakko täälläkin on osoittaa kunniaa.

Ill Communication ei ole ensimmäinen levy, minkä yhtyeeltä kuulin. Se oli Hello Nasty. Ill Communication ei myöskään ole ensimmäinen levy, mihin hurahdin täysin. Se oli To The 5 Boroughs. Ill Communication on näistä seikoista huolimatta noussut lempilevykseni yhtyeeltä.

Ill Communication kuvaa levynä Beastie Boyseja kaikista parhaiten. Se on ennakkoluulottomasti genrestä ja tunnelmasta toiseen pomppiva kokonaisuus, jota kuunnellessa ei koskaan oikein ole varma, mihin suuntaan levy lähtee seuraavalla kappaleella. Levyn avaava Sure Shot on vielä perinteistä Beastie Boys-räppiä legendaarisen huilusamplensa kyydittämänä, mutta seuraava kappale, Tough Guy, onkin jo hc-punkia. Ennen levyn puolta väliä ollaan kuultu jo mm. instrumentaali-funkia ja rockia. Lopussa päästään jo itämaisiin tunnelmiin Shambalan ja Boddhisatva Vow'n tahdissa.

Harva levy kestää kokonaisuutena, kun sen sisällä pompitaan sinne sun tänne ja kestoa on 20 kappaleen verran, mutta Beastie Boysit ovatkin toiselta planeetalta. Tekivät he mitä vaan, niin homma toimii. Räppikappaleet ovat kaikki aivan mahtavia, varsinkin Q-Tipin feattaama Get It Together on yhä edelleen aivan tykki. Instrumentaalikappaleista Futterman's Rule groovaa vastustamattoman hyvin. Kunniaa on toki annettava yhtyeessä soittaville "Keyboard Money Mark" Nishitalle ja perkussionisti Eric Bobolle. Näiden heppujen avulla kappaleet rullaavat komeasti.

Jos Beastie Boyseihin haluaa tutustua, niin suosittelen aloittamaan tällä levyllä. Tässä on kaikkea, mistä yhtye muistetaan: hulvatonta räppäystä, ennakkoluulotonta kokeellisuutta, uran aloittanutta hc-punkia ja groovea, joka nostaa pepun ylös konttorituolista heti. Loistava levy, jota kuunnellessa ei vain pysty uskomaan, että yksi on joukosta poissa.

Posted in , , . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

2 Responses to #146 Ill Communication

  1. Hello Nasty oli myös mulle eka kuulemani Beastie Boys -levy. Body Movin' ja Intergalactic -videot teki melko ison vaikutuksen yläastelaiseen. Samaa mieltä olen siitä, että Ill Communication on levyistä paras. The Sounds of Science -tuplakokoelmaa rohkenee myös suositella. Sain sen jouluna -99 lahjaksi ja tasaisin väliajoin olen sitä kuunnellut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. The Sounds of Science on kyllä hyvä kokoelma! Löytyy kaikki sivuhörhöilytkin, mitkä vain lisäävät tuon yhtyeen humoristista vetovoimaa.

      Poista

Haku

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.