Viikonlopun suosikkisoittari #3

On sunnuntai ja se meinaa vain sitä, että on suosikkisoittarin aika! Jarmo ja Juho ovat edellisillä olleet aika indie- ja altsupäissään, joten otan omalla soittolistallani aivan päinvastaisen suunnan. Soittolistani kun on täynnä jazzia. Miksi jazz? Mielestäni genrellä on edelleen monen silmissä turhan elitistinen kuva, kun tosiasiassa jazzia on hyvin monenlaista. Tällä soittolistalla pysytään keveämmän jazzin maailmassa. Tältäkin tosin löytyy alagenreä jos jonkinmoista, joten yrittäkäähän pysyä mukana.

1. Timo Kiiskinen - Ei rakkautta tunne (2009)
Suomalainen laulaja Timo Kiiskinen teki kokonaisen tribuuttilevyn legendaariselle jazz-laulaja Chet Bakerille. Levystä erikoisen tekee se, että Kiiskinen suomensi kaikki coveroimansa kappaleet. Lopputulos on yllättävän tyylikäs ja tunnelmallinen, mistä levyn avauskappale Ei rakkautta tunne on erinomainen esimerkki. Tähän tunnelmaan voisi upota pidemmäksikin aikaa.

2. José James & Jef Neve - Gee Baby, Ain't I Good To You (2010)
Amerikkalainen José James on muutaman vuoden aikana noussut mielenkiintoisimmaksi jazz-laulajaksi. Miehen soololevyillä jazzia ollaan naitettu niin hiphopiin, r'n'b:hen, souliin ja oikeastaan ihan kaikkeen mahdolliseen rytmimusiikkiin. Belgialaisen jazz-pianisti Jef Neven kanssa tehty yhteislevy on kumminkin puhdasta jazzia. Levyllä soi vain Jamesin laulu ja Neven piano, ja kappaleetkin ovat vanhoja jazz-klassikoita. Tämä kappale on alunperin Don Redmanin käsialaa, jonka James ja Neve riisuvat tyylikkäästi alkutekijöihinsä.

3. Otto Donner Element All Stars - Haka-Blues (1968)
Love Records on taatusti Suomen legendaarisimpia levy-yhtiöitä. Vaikka yhtiö tunnetaan suuren yleisön silmissä kaikesta muusta kuin jazzista, niin mahtui repertuaariin myös tätä musiikinlajia. Neljä vuotta sitten julkaistu kokoelma Love Jazz 1966-1977 on loistava johdanto yhtiön jazz-tuotantoon. Oma suosikkini kokoelmalta on tämä kappale, enkä oikeastaan osaa edes sanoa miksi. Hyvää svengiä, ei kai sitä muuta tarvita erinomaiseen biisiin.

4. The Five Corners Quintet - Trading Eights (alunperin 2005, tämä levytys 2010)
Viime vuosikymmenen tärkein suomalainen jazz-yhtye oli pakko saada soittolistalle mukaan. Tuottaja Tuomas Kallion ja DJ Antti Eerikäisen sample-pohjalta lähtenyt projekti kasvoi yhtyeeksi lähes vahingossa, mikä on meidän onni. Tämä kvintetti kun oli parhaimmillaan pelottavan kova. Siksi otinkin mukaan yhtyeen tunnetuimman kappaleen liveversion mukaan. Tämän tahdissa on vaikea olla tanssimatta.

5. Ray Barretto - Acid (1968)
Mennään hetkeksi raskaammille vesille. Tutustuin afrokuubalaiseen jazziin Barretton kautta muutama vuosi sitten ja ihastuin genreen välittömästi. Kuten tästäkin kappaleesta kuuluu, niin improvisaatiota harrastetaan hyvin paljon, mutta pääosassa on silti rytmi, tässä tapauksessa basso, joka pitää kappaleen kasassa. Barretto on muutenkin hahmo, johon kannattaa ehdottomasti tutustua. Miehen albumi Senor 007 on Bond-elokuvien inspiroimaa jazz-hörhöilyä. Levyhyllyni ehdottomia helmiä!

6. Mulatu Astatke & The Heliocentrics - Addis Black Widow (2009)
Ethiojazzin suurin legenda Mulatu Astatke ja brittiläinen fuusioyhtye The Heliocentrics tekivät yhdessä levyyhtiö Strutin Inspiration Information-levysarjan kolmannen osan, jolla Astatken jo alunperin hyvin funkaava jazz sai vielä enemmän "läskiä" ympärilleen. Addis Black Widow rullaa lähes dubimaisen syvissä vesissä.

7. Roy Ayers - Red, Black & Green (1979)
Jälleen yksi jazzari, joka ei ole osannut pysyä yhdessä muotissa. Ayers on pomppinut koko uransa niin jazzin, r'n'b:n, funkin kuin soulinkin seassa. Tällä kappaleella kuuluu enemmän funk. Biisi svengaa kuin se kuuluisa hirvi.

8. Nicola Conte - Love From The Sun (2011)
Italialainen jazz-dj Nicola Conte on ollut yksi tärkeimmistä henkilöistä jazzin tuomisesta klubiyleisön tietoisuuteen. Mies on omilla levyillään yhdistellyt acid jazzia, bossa novaa ja svingiä, mistä kaksi jälkimmäistä kuuluvat tällä kappaleella. Aurinkoista, tanssittavaa ja letkeää musiikkia aurinkoisten päivien taustalle.

9. Ricky-Tick Big Band - Swingtime In X-Berg (2010)
Koska jazz-innostukseni sai kipinänsä aikoinaan The Five Corners Quintetin näkemisestä Ilosaaressa, niin on ehkä oikeutettua, että soittolistalla on myös toinen Ricky-Tickin yhtye. Levy-yhtiön nimeä kantava Suomi-jazzin all stars-porukka julkaisi kaksi vuotta sitten erinomaisen levyn, jonka ehdoton helmi on sen käsittämättömän hienosti svengaava avauskappale. Jos et aiemmin ole arvostanut hienoja torvisovituksia, niin voin melkein luvata, että tämän kuultuasi arvostat.

10. Jazzanova feat. Paul Rando - Let Me Show Ya (2008)
Valitsin soittolistan viimeiseksi kappaleeksi Jazzanovaa ihan vain siksi, että nyt koetellaan jazz-puritaanien hyväksynnän taso. Jazzanova kun on juuri siinä rajalla, että ovatko he fuusiota, vai pelkästään soulia. Kieltämättä tällä kappaleella berliiniläiskollektiivi on todella syvällä soulissa, mutta toisaalta kaikki musta rytmimusiikki on saanut alkunsa jazzista, joten tämänkin kappaleen dna:sta soittolistamme genren voi löytää.

Soittolistaan pääsee käsiksi tästä linkistä.

Posted in , . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

7 Responses to
Viikonlopun suosikkisoittari #3

 1. Kyllä tämä lista käy sivistystyöstä, kuten veikkasinkin. :) Jatsista en ymmärrä mitään, mutta lista tuntuu sopivan leppoisaan sunnuntaihin mainiosti.

  VastaaPoista
 2. Kiitän! Toivottavasti listalta tarttuu jotain uutta kivaa kuunteluun.

  Pitää vielä sanoa, että vaikka Peitsamo jo Jatsin syvimmän olemuksen on levyttänyt, niin kyllä jatsia kannattaa silti kuunnella. :D

  VastaaPoista
 3. Mitä tarkotat kuumottavuudella? Pyrin nimittäin letkeyteen ja lepposuuteen, enkä suinkaan kuumottavuuteen. :D

  VastaaPoista
 4. En mä tiedä :D Jazz ei oo oikein mun juttu mut piti sit jotain kuitenki kommentoida.

  VastaaPoista
 5. Pakko tulla taas kiittämään hyvästä soittolistasta!
  Jazz on ollut itselleni aina hieman etäinen genre, suurimmaksi osaksi johtunee siitä, etten ole kunnolla perehtynyt siihen. Tämä tarjosi oivan mahdollisuuden aloittaa perehtyminen. :) Etenkin rakastuin José Jamesin & Jef Neven biisiin ja sitä myötä onkin tuota For All We Know -albumia tullutkin kuunneltua paljon.

  VastaaPoista
 6. Heidi, kiitos! :) Hienoa, että soittolista on miellyttänyt ja siltä on tarttunut jopa uutta kuunneltavaa matkaan. Itsehän tutustuin jazziin lähes vahingossa, kun eksyin Five Cornersien keikalle Ilosaaressa ja rakastuin meininkiin välittömästi. Vähitellen sitten etsin uusia bändejä ja siten pääsin sisälle. Jazziinkin mahtuu niin paljon erilaisia tyylejä ja yhtyeitä, että lähes väkisin löytyy jotain itseä miellyttävää.

  Onnea siis perehtymismatkalle! Toivottavasti se on antoisa. :)

  VastaaPoista

Haku

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.