#120 Elvis istuu oikealla


Aiempaa positiivisempi aikamatkailija

Julkaisuvuosi: 2012
Ensikosketus: 2012
Helmeilevimmät biisit: Auringonlapsi, Reeperbahn, Oodi ilolle, Juoksepoistyttö
Löytyykö levyhyllystä: Kyllä

Levyn huumaavuus
8.7

Olavi Uusivirta on viidennellä levyllään muuttunut mies. Siinä missä miehen kaksi edellistä levyä piehtaroivat nuoruudessa synkästi ja vimmaisesti, niin nyt soitossa kuuluu ilo ja rentous, ja sanoituksistakin voi kuulla, että mies on valmis astumaan aikuisuuteen.

Kun Uusivirran edelliset levyt Minä olen hullu ja Preeria hakivat äänensä 80-luvun post-punkkareilta, niin Elvis istuu oikealla kumartaa 70-luvun rock-tähdille. Suoria viivoja on vaikea tehdä, koska elementtejä on otettu niin Suomi-rockin legendoilta kuin glam-rockistakin. Levyn kuuntelu ei onneksi sentään ole viittausbingoa, vaan kappaleet seisovat tukevasti omilla jaloillaan Uusivirran vahvojen tulkintojen sekä monipuolisten ja vahvojen sovituksien ansiosta. Jo levyn avausraita Auringonlapsi soi sellaisella letkeydellä ja rentoudella, ettei moista olisi voinut edellisten levyjen Uusivirralta edes odottaa.

Uusivirran tuotannon selkärankana on aina ollut nuoruuden ylistys, mutta nyt tunteet eivät loiki suuntaan jos toiseen. Edellisten levyjen melankolian ja tunteissa rypemisen on vallannut pysyvyys ja positiivisuus. Hetkessä elämistä tukee tietynlainen haikeus ja menneisyyden muistelu, joka vain todistaa sen, että Uusivirran kappaleiden hahmot ovat valmiita astumaan aikuisuuteen. Ikuinen nuoruus on siis myytti.

Kritiikki mitä levylle voi etsiä, niin ehkä on asiallista pohtia sitä, onko Uusivirralla omaa ääntä. Mies haluaa kovasti nousta suomalaisten lauluntekijöiden terävimpään kärkeen, mutta keinot on lainattu muilta. Kuten aiemmin totesin, ei Uusivirran kohdalla voi puhua suorista linjanvedoista muihin artisteihin, mutta mielleyhtymät ovat niin vahvasti menneessä, ettei Uusivirrasta voi puhua omaperäisenä lauluntekijänä. Hyvä lauluntekijähän Uusivirta on, sitä ei käy kiistäminen, mutta voiko menneisyyden kanavoimisella koskaan nousta "sukupolven ääneksi"? Potentiaalia on, mutta tuntuu, että se viimeinen uskonloikka tarvittaisiin vielä täysosumaan.

Elvis istuu oikealla on hieno levy ja alkavaan kevääseen levyn rento ja iloinen sointi sopii täydellisesti. Levy myös osoittaa Uusivirran monipuolisuuden ja muuntautumiskyvyn laulajana ja lauluntekijänä, mutta tietyssä mielessä toivoisi, että aikakaudellinen katse olisi levyn kannen mukaisesti eteen, eikä taaksepäin.

Posted in , , . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

One Response to
#120 Elvis istuu oikealla

  1. Tää on kyllä ihana levy, kaikki raidat ei iske sataprosenttisesti (kuten ei Olavin aiempikaan tuotanto), mutta Juoksepoistyttö ja nimibiisi ovat ehdottomasti lemppareitani.

    Ehkä kuitenkin vähän samoja fiiliksiä tuosta sukupolviasiasta - vaikka tää on taas askel eteenpäin ja herra on kehittynyt lauluntekijänä huimasti, niin kyllä On niin helppoo olla onnellinen jää paremmin mieleen sukupolven äänenä kuin yksikään näistä biiseistä. Ehkä. Aikahan se näyttää. Ja tulevaisuudessa saamme sitten toivottavasti kuulla jotain vielä huikeampaa. :)

    VastaaPoista

Haku

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.