#117 Sea Change


Beckin täysosuma!
Levyn huumaavuus
10Julkaisuvuosi: 2002
Ensikosketus: 2006
Helmeilevimmät biisit: The Golden Age, Lost Cause, Guess I'm Doing Fine 
Löytyykö levyhyllystä: Kyllä

Jälkeen Midnite Vulturesin (1999) Beck Hansesin elämässä tapahtui suuria muutoksia. Yhdeksän vuotta kestänyt suhden silloisen tyttöystävänsä kanssa päättyi. Tämä jätti muusikkoon ikuiset arvet. Eron inspiroimana Beck päätti tehdä tällöin levyn. Mies sävelsi lähes kaikki levyn 12 kappaletta yhdessä viikossa. Paperilla teko tuntuu miltei ihmeelliseltä - Beck todisti Sea Changellaan, että mikään ei ole hänelle mahdotonta.

Okei, Beck on myöhemmin kertonut, että nämä Sea Changen biisit olivat soineet päässä jo tovin aikaa. Viikossa nämä ideat Hansen sai nämä ideat konkreettisesti purkitettua nauhalle. Sea Changea kuunnellessa voi aistia Beckin aitouden hänen käsitellessään rakkautta omasta näkökulmastaan. Mieshän sai lopulta tietää, että nainen aikoinaan oli myös pettänyt häntä useaan otteeseen. Muusikko koki Sea Changen aikoinaan loistavana terapiana suruunsa, mitä suhteen myrskyisä loppu häneen jätti.

Täytyy sanoa, että on mahtavaa kuulla miestä akustisena versiona. Levyllä esiintyy koskettava, rauhallinen ja aikuistunut Beck Hansen. Mies käyttää ääntä hillitymmin ja hienostuneemmin, lyriikoista on vitsit suodatettu minimiin ja akustinen kitara sopii Beckin äänen taustalle kuin hansikas käteen. Sea Change on kaikin puolin hyvin erilainen tapaus verrattuna Beckin aikaisempaan tuotantoon. Mies siirtyi kokeellisesta miksausmusasta emotionaaliseen alternative rockiin. Levyn sykähdyttävin hetki on Guess I'm Doing Fine - biisiin on sidottu paljon tunnetta ja koskettavat sanoitukset ynnättynä taustamusiikkiin tekevät biisistä lähes täydellisen. Voisin oikeastaan sanoa, että levyltä ei löydy yhtään huonoa biisiä.

Mielestäni Beck ei ollut Sea Changeen mennessä tehnyt vielä yhtään kunnollista levykokonaisuutta. Odelay (jossa Beck näytti isot lahjansa ennen kaikkea miksaajana) on kehuttu ysäriklassikko mutta ei se mua ole jostain syystä koskaan sulattanut muutamista klassikoksi muodostuneista biiseistä huolimatta. Sea Change on kuitenkin mahtava levykokonaisuus - niitä levyjä jotka pitää laittaa soimaan ainakin kerran kuussa.

Anteeksi mutta en voi olla antamatta kymppiä tälle albumille. Mies kuuluu edelleen niihin artisteihin, joiden livenä näkemisestä antaisi vaikka pikkusormeni.


Posted in , , , . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

One Response to
#117 Sea Change

Haku

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.