#112 Put Your Back N 2 It

Ei pelkästään hajuvesinero, vaan ihan musiikillinenkin neroJulkaisuvuosi: 2012
Ensikosketus: 2012
Helmeilevimmät biisit: AWOL Marine, Normal Song, 17, Dark Parts, Hood, Floating Spit
Löytyykö levyhyllystä: Spotify, ainakin toistaiseksi

Levyn huumaavuus
9.0

Minä jatkan Jarmon keskiviikkoista teemaa. En tosin käsittele suomalaista levyä, vaan otan käsittelyni alle aivan tuoreen tuttavuuden. En ole Perfume Geniusia kuunnellut vasta kuin pari päivää, joten en todellakaan pysty sanomaan mitään lopullista mielipidettäni levystä. Kunhan nyt lätisen sydämistä ja hattaroista, joita levyn kuuntelu verkkokalvoilleni ja kuulokäytäviini aiheuttaa.

Perfume Genius on yhtä kuin seattlelainen Mike Hadress, joka julkaisi taiteilijanimellään debyyttilevynsä kaksi vuotta sitten. Koska en debyyttiin ole juuri tutustunut, niin en osaa sanoa, onko Put Your Back N 2 It osoittanut kehitystä siitä levystä. Väittäisin että on, koska tämä levy on niin hieno.

Jos Perfume Geniusille etsisi lähisukulaista, niin melko suoran viivan voisi vetää Antony Hegartyyn, joskin Genius on huomattavasti vähäeleisempi, eikä läheskään yhtä dramaattinen. Hadress luottaa levyllään lähes täysin omaan ääneensä ja pianoon, jota silloin tällöin säestävät jouset, rummut ja syntikat. Isot elkeet loistavat kumminkin poissaolollaan, mikä on sekä hyvä että huono juttu.

Hyvää on se, että pääosassa on Hadressin tulkinnat, jotka ovat herkkyydessään ja surullisuudessaan niin tunteisiin vetoavia, ettei niiden taustalle edes kaipaa mitään, mikä veisi mahdollisesti huomion pois miehen suorituksesta. Toisaalta yksikään levyn kappaleista ei juuri erotu toisistaan, kun kappaleet ollaan riisuttu täysin paljaiksi, eivätkä sävellykset luota tarttuvuuteen tai isoihin elkeisiin. Tästä ei tosin jaksa välittää, koska levyn hauras tunnelma ei rikkoonnu kertaakaan levyn aikana. Tähän harva artisti pystyy levykokonaisuuksiensa kanssa.

Ensihuumassa tulee usein hehkutettua levyjä enemmän kuin ne ansaitsisivat lopulta kehuja osakseen, mutta uskallan jo tässä vaiheessa myöntää Perfume Geniusin kakkoslevyn olevan vuoden parhaimpia levyjä. Ainakin se on ainoa tänä vuonna julkaistu levy, joka on aidosti säväyttänyt ja saanut minut täysin pauloihinsa. Todella toivon, että minun ja Mike Hadressin suhde kestää myös ensi-ihastuksen yli.

Posted in , , , . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

Leave a Reply

Haku

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.