#91 Ystävät, toverit

Lauluja autotalliin rakennetulle avaruusasemalle

Julkaisuvuosi: 2004
Ensikosketus: 2004
Helmeilevimmät biisit: Lähtöselvityksiä, Kylmäkäynnistys, Halipuut
Löytyykö levyhyllystä: Kyllä


Levyn huumaavuus
9,1

Oulussa on edelleen pirun kylmä. Talven pahimmille hetkille oivaa kuunneltavaa tarjoaa Wojciech, joka jo debyyttilevynsä biisien nimillä (Kylmäkäynnistys, Jäätehinen, Lunta ja öitä) lohduttaa kuin sanomalla, että kylmä se on muuallakin. Onneksi Wojciechin Sparklehorsen ja Grandaddyn hengessä soiva avaruusamericana/varsinaissuomalainen dreampop lämmittää kuin viltti, teekuppi ja 12 vuotta sitten joululahjaksi saadut eläintohvelit.

Ystävät, toverit ilmestyi vuonna 2004, ja on melkein rikollista, kuinka hyvin levy on kahdeksassa vuodessa unohdettu. Ystävät, toverit on nimittäin erinomainen levy – juuri sellainen, joka Grandaddyn olisi pitänyt ymmärtää tehdä The Sophtware Slumpin, tai viimeistään Sumdayn, jälkeen. Erinomaisen laadukkaan biisimateriaalin ohella huomattavinta levyssä ovat sanoitukset, jotka vievät kuulijan mielikuvitukselliselle avaruusmatkalle. Matka alkaa näin:
 
Lämpövaatteet ylle ja Wostok-kapseliin
Kuin vihannekset ilmakehään
Ulos, alas ja asfalttiin
Valenollapainovoimaa
Lumikenkä väärään jalkaan
Uuden planeetan avajaisiin
Kuokkavieraana tietenkin
 
Jokaiseen biisiin (kahta instrumentaalia lukuunottamatta) on ripoteltu kiehtovia rivejä ja säkeistöjä, jotka kuulija voi halutessaan tulkita osaksi tarinaa parhaaksi katsomallaan tavalla. Tai sitten vaihtoehtoisesti voi sulkea silmät, assosioida vapaasti ja hämmästellä, miten kauniita äänteitä suomen kielestä löytyykään. Vai mitä sanotte näistä: ”Jokellamme kauniin linnan hankeen”, ”Suosionosoitusten raikuessa pakkanen jo keinokyyneleenkin jäädyttää” ja ”Lisää ilmiöitä kylmiöistä kaduille”? Oma suosikkipätkäni taitaa olla ”Tykit hohkaa aivastaa/kylmää kohti taivasta ja lumi peittää pienen planeetan”.
 
Suosittelen Ystävät, toverit -levyä kaikille heille, jotka eivät säikähdä naivismia, heille, jotka eivät pelästy kotikutoista äänimaailmaa ja heille, joilla on vielä mielikuvitus tallella. Ja jos täytät nämä ehdot, joudut hakemaan levyn hyllystä, tai taivaltamaan kirjastoon, sillä Spotifysta tai Youtubesta ei maistiaisia valitettavasti löydy.

Hei sie! Me haluttais saada lukijamme juttelemaan levyistä. Kommentoi siis levyä (tai vaikka kirjoitusta) niin voit loppuviikosta voittaa palkinnon!

Posted in , . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

3 Responses to
#91 Ystävät, toverit

  1. Muistan tämän levyn joskus kirjastosta lainanneeni ja yllätyin kovasti. Kaunista musiikkia, mutta mulle taas lyriikat olivat vähän liikaa. Jos nyt pysyttäisiin tällä kiertoradalla. Pitääpä taas ottaa kuunteluun!

    VastaaPoista
  2. Mie en tavallisesti ole lainkaan kiinnostunut mistään scifi-touhuista, mutta sanoitusten naivismi, arvaamattomuus ja huumori lämmittävät. Spofifyssa näytti olevan Wojciechin Sointula. Harmi, että se on aika paljon Ystävät, toverit -levyä tylsempi levy.

    VastaaPoista
  3. Kuuntelinpa levyn nyt uudestaan, kun siitä Plastic Passionin julkaisemana tuli upea vinyylipainos, ja onhan tämä ihan mielettömän kaunis levy. Yksi hienoimpia suomalaisia pop-albumeita ikinä!

    VastaaPoista

Haku

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.