#101 Illinois

Happee, hoitoo ja empatiaa

Julkaisuvuosi: 2005
Ensikosketus 2005
Helmeilevimmät biisit: John Wayne Gacy Jr, Casimir Pulaski Day, The Man of Metropolis Steals Our Hearts
Löytyykö levyhyllystä: Kyllä

Levyn huumaavuus
9,3

Parisen vuotta sitten minulla oli bileitä, juhlia, kekkereitä tai satunnaista kaljoittelua seuraavana päivänä tapana aina kuunnella Sufjan Stevensin Illinois(e)-albumia, jonka rikas äänimaailma tuntui parantavan henkiset vaivat samalla tehokkuudella kuin Burana hoitaa fyysiset kolotukset. Hauskanpitoa seuraavan päivän soundtrackiksi Illinoise sopii musiikillisen laadukkuuden lisäksi erinomaisesti myös siitä syystä, että levy kestää suunnilleen 74 minuuttia - eipähän tarvi jatkuvasti nousta sängstä levyä vaihtamaan! Noh, eilen kävi niin, että suunnistin (entisen) ainejärjestöni laskiaisbileisiin, kun keskiviikolle sattui sopivasti vapaapäivä. Ehkä jo arvasittekin, että tänään olen sitten kuunnellut Illinoisea.

Illinois on toinen osa Sufjan Stevensin kuuluisasta ”50 osavaltion projektista”, joka tosin myöhemmin paljastui vitsiksi. Illinoisen kohdalla yksittäisten biisien mainitseminen tuntuu tarpeettomalta (mutta teen sen silti ihan kohta), koska Illinois on pianon, banjon, orkestraatioiden ja kuorojen koristelema teemalevy, jossa biisit sulautuvat lyhkäisiin mutta pitkästi nimettyihin välisoittoihin.

Levyn avaus Concerning the UFO Sighting near Highland, Illinois on kaunis, Sufjanin äänen ja pianon varaan rakennettu biisi, joka on pehmeä johdatus Come on! Feel the Illinoise! -kappaleen ilotulitukseen. John Wayne Gacy, Jr. puolestaan on varmasti maailman kaunein sarjamurhaajasta tehty biisi ja ehkä myös 2000-luvun kaunein kappale. Ja kyllähän viimeinen säkeistö ”And in my best behavior/ I am really just like him/ Look beneath the floorboards/ For the secrets I have hid” saa pohtimaan, onko ihmisen luonteessa jotakin sellaista, että kuka tahansa ihminen olisi kykenevä samanlaisiin hirmutekoihin kuin John Wayne Gacy. Kovin paljon pitemmälle tuota pohdintaa ei hivenen krapulaisena kuitenkaan jaksa viedä.

The Man of Metropolis Steals Our Hearts hätkähdyttää särökitaroilla, jotka vuorottelevat kauniin minimalististen osioiden kanssa. Tällaisesta biisistä jokin vähäisempi bändi, vaikkapa Arcade Fire, olisi ikuisesti kiitollinen. Illinoisella Metropolis on vain yksi monista huippukohdista.

Laadukkaan kokonaisuuden paras yksittäinen kappale on kuitenkin Casimir Pulaski Day, joka on varteenotettava kilpailija John Wayne Gacy Jr. -biisille poplaulujen kauneuskilpailussa. Casimir Pulaski Dayn menetystä, uskontoa ja rakkautta käsittelevät sanoitukset liikuttavat, vaikka minulla ei olekaan kokemusta kuin viimeksi mainitusta.

Illinois on mielestäni Sufjan Stevensin levyistä paras. Myös Seven Swansin ja Michiganin folkkailut miellyttävät, mutta The Age of Adzin kokeiluihin en laiskuuttani ole jaksanut perehtyä. Ja mitäpä turhia, veikkaan The Age of Adzin joka tapauksessa vain pahentavan krapulaa.

Posted in , . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

2 Responses to
#101 Illinois

  1. Kunnon mahtavuuslevy. Aijai, kun Sufjanin pääsisi näkemään vielä joskus livenä!

    VastaaPoista
  2. Ai hitto toi biisi jonka linkitit on hyytävällä tavalla loistava, levyn parhaimmistoa ehdottomasti, no eipä tässä levyssä oo muutenkaan erityisemmin valittamista. :)

    VastaaPoista

Haku

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.