#52 Five Roses


Julkaisuvuosi: 2007
Ensikosketus: 2007
Helmeilevimmät biisit: Have You Seen in Your Dreams, Maybe Lately, Hold Your Secrets to your Heart, This Thing about You
Löytyykö levyhyllystä: Kyllä


Levyn huumaavuus
8,7

Muistaakseni mainio Magnet-musiikkilehti aikoinaan levyarviossaan kuvasi Miracle Fortressin Five Rosesia The Beach Boysin ja My Bloody Valentinen risteytykseksi. Vähemmästäkin ryhtyy Jarmo klikkailemaan levykauppojen verkkosivuja popin kiilto silmissään. Levy lopulta löytyikin Popparienkelistä, ja melko pian paljastui, että Five Roses on erinomainen, vaikkei väitetyltä bändiyhdistelmältä lopulta ihan kamalasti kuulostanutkaan. Maybe Lately toki lainaa ihanasti Don’t Worry Babyn laulumelodiaa ja kenkiintuijottelua on havaittavissa pitkin levyä, mutta Five Roses kuulostaa paljon My Bloody Valentinea pehmeämmältä ja uneliaammalta. Osuvin vertailukohta on mielestäni Yo La Tengo, tuo maailmankaikkeuden kolmanneksi paras popyhtye.

Five Rosesin ehdoton helmi on Maybe Lately. Mainitut Beach Boys -laulumelodiat, Be My Baby -rumpukomppi, surisevat kielisoittimet, kieppuvat kosketinujellukset sekä rakastumisen ensihuumaa, suloisuutta ja epävarmuutta käsittelevät sanoitukset ovat sellainen yhdistelmä, ettei epäonnistuminen ole millään tavalla mahdollista.

Levyn keskivaiheilla (Poetaster ja nimikappale) biisien taso laskee hetkeksi erinomaisesta hyvään, mutta pientä notkahdusta seuraava loppunelikko on jälleen alkulevyn tasolla. Toiseksi viimeinen biisi (Fortune) tuo paisuttelussaan mieleen jopa Sigur Rosin tai heroiinin ja uskonnon villapaitoihin vaihtaneen Spiritualizedin, kun taas This Thing about You lopettaa levyn onnelliseen poppailuun.

Kaikella humanistin pedanttisuudella yli neljän vuoden ajan ylläpitämäni Word-listaus todistaa, että Five Roses on 15. eniten kuuntelemani levy. Edelleenkin laitan Five Rosesin soimaan tasaisin väliajoin, sillä ihmiselo aina välillä kaipaa kaunista ja positiivisella tavalla helppoa musiikkia.

Posted in , . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

Leave a Reply

Haku

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.