#441 Control

                   Poptähden itsenäistyminen


Julkaisuvuosi: 1986
Ensikosketus: 201?
Helmeilevimmät biisit: Nasty, You Can Be Mine, When I Think Of You
Löytyykö levyhyllystä: Spotify, yms.

Levyn huumaavuus

                                   8.9

Blogi palaa kesätauolta! Perusmeno päällä eli kaksi kirjoitusta per viikko, kunnes kirjoitusinto hieman laantuu. Intoa riittää varmastikin ainakin muutaman viikon ajan; kesällä tuli kuunneltua innostavia levyjä, ja varmastikin lähiviikkoina julkaistaan uuttakin mielenkiintoa herättävää musiikkia.

Kesän kovimpia musiikillisia uutisia oli ainakin minulle Janet Jacksonin paluu, ja hänen paluu sai minut palaamaan hänen aiemman tuotantonsa äärelle, josta saa hyvän ja kattavan kuvan vaikkapa lukemalla tämä Nuorgamin juttu. Oma kiinnostukseni Ms. Jacksonin tuotantoon kohdistuu lähinnä hänen klassisimpiin levyihinsä eli Controlliin, Rhythm Nation 1814:n, janet.:iin ja The Velvet Ropeen, ja niistä kuunteluun meni nyt ainoastaan ensinnä mainittu, koska se ei kärsi muiden mainittujen levyjen riivauksista, eli interludeista ja liiallisesta kestosta.

Control on levy, jolla Jackson esittelee itsensä: hän on nuori nainen aikuisuuden kynnyksellä, valmiina olemaan itsenäinen, päättäväinen ja määrätietoinen, valmiina olemaan valovoimainen poptähti. Ja aidon poptähden tavoin Jackson ei vain laula biisejä kiltisti alusta loppuun, vaan erilaiset biiseille ripotellut naurahdukset ja äännähdykset tuovat esiin hänen leikkisyyttään ja asennettaan. Janet Jackson ei ole vain laulaja, vaan persoona. Mutta kyllä ne biisitkin sieltä löytyvät. You Can Be Mine, Nasty ja What Have You Done For Me Lately tanssittavat armoa antamatta, When I Think Of You on ihana poppaus, The Pleasure Principle todistaa että parisuhteen päättymistä voi käsitellä menevän sensuellistikin ja levyn päättävät Let's Wait Awhile ja Funny How Time Flies (When You're Having Fun) toimivat tervetulleena vastapainona muiden biisien rytmikkäälle etenemiselle ja vihjaavat onnistuneesti Jacksonin tulevien levyjen aistillisemmasta menosta. Kaiken kaikkiaan Control on nuoren poptähden sopivan viaton ja energinen levy. Mitähän kuukauden päästä julkaistava Unbreakable tuo tullessaan?

Posted in , , . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

Leave a Reply

Haku

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.