#436 Puhallus

                        Rentoa itseilmaisua


Julkaisuvuosi: 2015
Ensikosketus: 2015
Helmeilevimmät biisit: Rushdie, Räppipsykoosi, Pilvenpiirtäjä
Löytyykö levyhyllystä: Spotify, yms.

Levyn huumaavuus
                                   8.2
Huhtikuu vaikuttaisi olevan suomiräpin suhteen oikein merkittävä kuukausi. Elastinen julkaisi menestysräpin klassikon ja Paperi T taideräpin läpimurtolevyn, Musta Barbaari taas toisen sinkkunsa, kaikki varmasti suomalaisen räpin historiankirjoihin päätyviä merkkitekoja. Mutta muistaako kukaan enää kymmenen vuoden päästä Haamua ja hänen Puhallustaan? No, minä ainakin koitan muistaa; tällä hetkellä kuuntelen Puhallusta ihan mieluusti, toisin kuin Elastisen ja Paperi T:n levyjä. Levyn loistavilla taustoilla on tietenkin paljon osuutta asiaan, mutta kyllä Haamun tarinat ja fiilistelytkin pitävät mielenkiinnon yllä.

Puhalluksella Haamu tuo esiin, ettei hän ole mikään keltanokka, vaan osa skeneä. Hän on ollut Joensuun räppipiireissä (Alkuun 1), Turun räppipiireissä (Alkuun 2) ja ylipäätään nyt siinä asemassa, että voi jo pojitella rennosti tulokkaita (Momentum), kuittailla muille eturivin räppäreille (Rushdie), olla räppijuhlien MC (Kauden Avajaiset) ja räpätä tasavertaisesti Asan kanssa sukupuolirooleista (Miesmyytti). Toisaalta Haamunkaan maailma ei ole vielä valmis ja kaikki selvillä (Niiku Ennenki, Kunnes Yö Loppuu, Tuuliajolla, Pilvenpiirtäjä), mutta räpäytys tuo elämään niin paljon iloa (EKVTK, Räppipsykoosi), että Haamulla ei ole haluja synkistellä, vaan Puhallus on alusta loppuun oikein viihdyttävä levy.

Kyllähän Puhalluksen ennakkomaistiainen, Rushdie, antoi odottaa ehkä vielä kunnian-himoisempaa ja yllättävämpää kokonaisuutta, mutta levy on silti ehdottomasti perusräppiä parhaimmillaan. Haamu räppää sujuvasti, rennosti, selkeästi ja tasaisesti, vierailijat onnistuvat omissa verseissään (mm. Stepa, Are ja Asa, Rushdie RMX:ssä mukana myös Paperi T) ja taustat ovat Haamun tasolla, nautittavia, rentoja, perinteistä tietoisia ja tarpeeksi yksityiskohtaisia. Eli kyllä tätä levyä passaa muistella ja kuunnella myös vuosien päästä, ja varmasti näin tekevät muutkin kuin minä, nousihan Puhallus Suomen viralliselle listalle, ei nyt ihan kärkisijoille, mutta 23:ksi nyt kuitenkin.

Posted in , , , , . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

Leave a Reply

Haku

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.