Vuoden 2014 parhaat - Jarmon valinnat

Terve!

Taas on aika listata vuoden parhaat levyt ja biisit. Listasatsin aloittaa blogihiljaisuutta viettänyt Jarmo.


CD-levy ja littipeukku - ajatonta tyylikkyyttä!
Ysärin kasvattina kuuntelen valtaosan musiikista edelleen CD-levyiltä, mutta Bosen mainion mölyboksin hankinnan myötä Spotify-soittojenkin määrä on kasvanut. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että olen kuullut enemmän uutta musiikkia kuin koskaan ennen, mutta kuunnellut ihan yhtä paljon tai vähän kuin aina aikaisemminkin. Ehkä kykenen keskittymään musiikkiin sen ansaitsemalla hartaudella vasta, kun tiedän maksaneeni siitä käypän hinnan. Tästä ja muista syistä listani ei missään nimessä ole lopullinen tai täydellinen, mutta näillä mennään!

Parhaiden biisien listaaminen on siinä määrin mahdotonta, että päätin helpottaa urakkaani mainitsemalla muutaman täkyn vuoden parhailta levyiltä, unohtaa nämä vuoden parhaimmistoon kuuluvat esitykset ja nostaa biisilistalla esiin jotakin muuta maininnan arvoista. Ratkaisuni palvellee myös mahdollisia lukijoita: ihmiset eivät kuulemma enää perusta levyistä, vaan keskittyvät mieluummin yksittäisiin biiseihin. Kuuntele ainakin nämä!

Vuoden parhaat levyt

1. Real Estate - Atlas

On se vain ihanaa, kun kitara helisee. Atlas tuntui parin ensikuuntelun verran karvaalta pettymykseltä, mutta kasvoi hiljalleen jopa paremmaksi kuin edeltäjänsä. Atlas on täydellistä musiikkia sekä leppoisan aurinkoisiin kesäiltoihin että syksyn sateisiin sunnuntai-päiviin.
Kuuntele ainakin nämä: Primitive ja Horizon


2. Dean Wareham - Dean Wareham
Enpä olisi uskonut, että Galaxie 500 -legenda on vuonna 2014 näin hienossa vireessä. Dean Warehamin ensimmäiseen sooloalbumiin pätee samat sanat kuin Real Estateenkin - lukuunottamatta sitä, että levy oli yhtä joulua, juhannusta, tuparia ja vappua heti ensikuuntelusta alkaen. Tyyliäs vanheneminen alkaa tuntua paitsi mahdolliselta, myös houkuttelevalta!
Kuuntele ainakin nämä: My Eyes Are Blue ja The Dancer Disappears

3. Cloud Nothings - Here and Nowhere Else
Pitsa, olut ja menneille vuosikymmenille kumartava indie pop on parhaimmillaan ylivoimaista ja paskimmillaankin aika hyvää. Rockmusiikki puolestaan on pahimmillaan tasapaksua jöötiä, mutta parhaimillaan aika helvetin siistiä: rentoa, vaivatonta, vihaista, energistä, tarttuvaa ja melodista. Cloud Nothings on minun kirjoissani kuluvan vuosikymmenen paras rockbändi ja Here and Nowhere Else on Cloud Nothingsin paras levy.
Kuuntele ainakin nämä: I'm Not Part of Me ja Quieter Today

Tosi kovia ovat myös nämä:
4. Allo Darlin': We Come from the Same Place
5. The War on Drugs: Lost in the Dream
6. Martha: Courting Strong
7. Comet Gain: Paperback Ghosts
8. Särkyneet: Me ei olla niin kuin ne muut
9. Posse: Courting Strong
10.Black Twig: Heliogram


Vuoden parhaat biisit:

1. Särkyneet - Joku hyvä koira
Särkyneiden kokopitkät tuppaavat olemaan hiukan epätasaisia, mutta jokaiselle on löytynyt ainakin muutama huippuluokan pophelmi. Joku hyvä koira hymyilyttää, saa laulamaan mukana ja tuottaa rintalastan seudulle lämpöä. The Replacementsin ja Karkkiautomaatin muisto, voimapop ja uusi aalto  elävät vahvana Särkyneissä.2. Literature - The English Soft Hearts
The English Soft Hearts on nimeään myöten täydellinen rivakka indiepoppailu, joka yhdistelee vastustamattomasti aineksista parhaimpia: johnnymarr-kitaraa, ujeltavia syntikoita ja kasari-indien keveyttä.


3. Robyn - Tell You (Today)
Mainiohkolla, joskin hitusen uuvuttavalla, Arthur Russell -tribuutilla suosikkiruotsalaiseni Robyn vie koko potin virtaviivaistamalla Loose Jointsin reilun 7 minuutin diskoherkun napakaksi tanssilattian täyttäjäksi. Osa lämmöstä ja taiasta hävisi päivityksen myötä, mutta groove säilyi. Lisäksi versio tekee sen, mitä uudelleentulkinta parhaimmillaan johtaa: alkuperäisesityksen äärelle. Saisinpa puhelimeni soittoääneksi nuo ihanan rasvaiset torvitörähdykset!  Vähintäänkin maininnan arvoisia ovat myös seuraavat biisit:
4. Allo Darlin': Bright Eyes
5. Todd Terje (feat. Bryan Ferry): Johnny and Mary
6. Tuuttimörkö: Mä muutan Caliin
7. Blank Realm: Falling Down the Stairs
8. Posse: Interesting Thing No.2
9. Caribou: Can't Do Without You
10. Withered Hand: Horseshoe

Posted in , , , , , , , . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

One Response to Vuoden 2014 parhaat - Jarmon valinnat

Haku

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.