#320 Jinx

                                                   Hallittua epätoivoa


Julkaisuvuosi: 2013
Ensikosketus: 2013
Helmeilevimmät biisit: It's Alright, July, Scream Queen
Löytyykö levyhyllystä: Kyllä

Levyn huumaavuus
8,2


Jos Glasvegasin laulaja pilasi heidän kolmannen levynsä ylidramaattisella tulkinnallaan, niin kuin Juho eilen totesi, niin samaan ei syyllisty san franciscolaisen post-punkbändi Weekendin laulaja Shaun Durkan Weekendin toisella levyllä. Durkan nimittäin pikemminkin alitulkitsee ja laulaa suorastaan intohimottomasti. Tämäkään ei kuitenkaan pilaa levyä, vaan on lopulta yksi levyn monista vahvuuksista.

Post-punk voi usein olla hyvinkin rujoa, rosoista ja aggressiivista, tai sitten ylevää ja mahtipontista. Weekendin toinen levy Jinx ei ole oikeastaan kumpaakaan. Levyn ilmava ja kaikuisa äänimaailma on rososta kaukana, mutta koska laulaja ei julista intohimoisesti sanomaansa, myöskään ylevyyttä levyltä ei löydy. Ja hetkittäin tuntuu kuin musiikin ja kuuntelijan – eli siis musiikin ja minun – välissä olisi muuri, joka estää tunnesiteen muodostamisen kappaleisiin. Sanat ova tietyssä määrin etäisiksi jääviä, eikä tilannetta auta se, että laulu peittyy tai sulautuu suurimman osan ajasta äänivalliin. Silloinkin kun laulu todella nousee pintaan sanat huokuvat luovuttamista ja epätoivoa: "I feel sick, sick, sick, sick in my heart" (Mirror) ja "I don't suffer, I don't suffer, I don't suffer, I fade away" (Scream Queen). Mutta silti...

Kaikesta edellä mainitusta huolimatta Jinx on kiehtova levy. Siinä on alusta loppuun saakka valtava energialataus ja hypnoottista imua, ja sen parhaimmissa kappaleissa sähköinen energia välittyy aidosti. Ja on välistä hienoa kuulla post-punk levyä, jossa jännite säilyy eikä bändi tunne tarvetta räjähtää ja raivota.

Minulla ei ole havaintoa siitä, voiko Weekend nousta Editorsin tai Interpolin kaltaiseksi suuremman kuulijakunnan post-punkbändiksi tai esimerkiksi herättää yhtä paljon mediahuomiota kuin kesällä levynsä julkaissut englantilainen Savages. Mitä todennäköisimmin ei. Jinx on siitä huolimatta omaperäinen ja joukosta erottuva levy, vaikka joskus toivoisi että Durkanin ääni nousisi pinnalle paremmin ja rosoa ja jopa vauhtia olisi hieman enemmän. Kappalemateriaali on silti vahvaa, soitto pelaa, ja levyllä on kiinnostava tunnelma. Ja yksi timanttikin levyltä löytyy:

 

Posted in , , . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

Leave a Reply

Haku

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.