#318 #1 Record

Voimakas kauneus

Julkaisuvuosi: 1972
Ensikosketus: Joskus 2000-luvun alkupuolella.
Helmeilevimmät biisit: The Ballad of El Goodo, Thirteen, When My Baby's Beside Me
Löytyykö levyhyllystä: Kyllä

Levyn huumaavuus
9,3

Big Star, maailman huono-onnisin rockbändi, on jälleen ajankohtainen tuoreehkon dokumentin ja dokumenttia täydentävän kokoelmalevyn ansiosta. Perjantain ratoksi kirjoitan muutaman sanan levystä, josta vastoinkäymisiä, pettymyksiä, monenlaisia henkilökohtaisia ongelmia, riitoja ja kuolemaa sisältävä tarina sai alkunsa - Big Starin debyytistä.

#1 Record ei julkaisuvuotenaan myynyt juuri lainkaan, eivätkä levyltä irroitetut singlet, When My Baby's Beside Me ja Don't Lie to Me, soineet radiossa. Vuosien kuluessa Big Starin maine on kasvanut hurjasti, ja #1 Recordia pidetään, ansaitusti, sekä popklassikkona että voimapopin kantaisänä. Big Starin vaikutus kuuluukin vahvana bändeissä kuten Teenage Fanclub, The Replacements, The Posies, R.E.M. ja Wilco.

#1 Record on tiivis 12 biisin ja vajaan 40 minuutin pakkaus lihaksikasta rockmusiikkia (In the Street, Don't Lie to Me), popkaunokkeja (The Ballad of El Goodo, Thirteen) ja The Beatlesin loppuaikojen hengessä soivaa hippeilyä (The India Song, Watch the Sunrise). Heikkoja hetkiä levylle ei mahdu lainkaan levylle, jonka kirkkaimpina helminä loistavat The Ballad of El Goodo, Thirteen ja When My Baby's Beside Me - biisit, jotka ovat 1970-luvun parhaita biisejä ihan millä tahansa mittareilla ja maailman parhaita lauluja Jarmon puntarissa.

Big Starin huonosta onnesta kertonee sekin, että #1 Recordin tunnetuimmat biisit lienevät tutumpia muiden bändien versioina kuin Big Starin esityksinä. Cheap Trickin näkemys In the Streetistä kuullaan That  70's Shown tunnarina ja Elliott Smithin kieltämättä onnistunut versiointi Thirteenistä soi mainiossa Thumbsucker-elokuvassa.

#1 Recordin jälkeen Chris Bell, toinen pääasiallisista biisintekijöistä erosi perustamastaan bändistä, ja debyyttiä seurasi hieman särmikkäämpi ja mahdollisesti vielä parempi Radio City, jonka jälkeen oli synkän ja masentuneen, jopa masentavan, mutta hienon Third/Sister Lovers -albumin vuoro.

Posted in , . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

Leave a Reply

Haku

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.