Viikonlopun suosikkisoittari #11


Tällä kertaa suosikkisoittarissa päädymme krapulan tunnelmiin. Viikonloppu on päättymäisillään ja huomenna on maanantai. Juhlikaamme siis sitä. Ensin käymme kuitenkin lauantai-illan ja –yön tunnelmat läpi.

1.   Kauko Röyhkä – Lauantai-ilta
Kaveriporukalla ollaan kauniina lauantaisena iltana ryyppäämässä. Kuljeskellaa rannoilla, ollaan muutakin kuin kolme kortistojen jätkää. Aktille tehty melko suoraviivainen ralli toimii mielenkiintoisen puolittaisen tarinan kautta. Röyhkän kappaleissa monesti vihjaillaan eri suuntiin kertomatta siitä mitä oikeasti tapahtui. Kannattaa kuunnella nousuhumalassa kun kävelet etkoilta pippaloihin.

2.     Smashing Pumpkins – 1979
Nostalgiatrippi nuoruusvuosien mielentilaan. 1979 tuo mieleen ensimmäiset humalatilakokeilut ja överit. Se tuo mieleen sen tunteen, miten maailma oli mahdollisuuksia täynnä ja vastuuntunne ei painanut mieltä alas. Tunnelman ja nostalgian kautta 1979 nousee sfääreihinsä, se ei iske päälle kaahaamalla, vaan vie mielen huolettomaan tilaan.

      3.     Animal Collective – For Reverend Green
      For Reverend Green on ihan ”sitä itseään”, kreisibailumusaa. Musiikkia jota on mahdoton kuvailla. Ehkä eniten hyppimään pakottava kappale jonka tiedän.

4.     LCD Soundsystem – Dance Yrself Clean
Soittolistamme kehyskertomuksessa olemme päätyneet kahden aloittelukappaleen kautta klubille. On pienen suvannon aika, Dance Yrself Clean alkaa hitaasti ja hiljaa, kunnes kolmen minuutin kohdalla rumpukone isketään naamalle. Taas mennään.

5.     Bruce Springsteen – Dancing in the Dark
Brucen ja etenkin Born in the U.S.A.:n voisi helposti tuomita kaupalliseksi jenkkimeiningiksi ensisilmäyksellä. Tarkempi silmäily todistaa sen kaiken ennakkoluulon vääräksi, jopa kasarisoundit toimivat, jos niitä käyttää oikeisiin tarkoituksiin. Dancing in the Dark kertoo ahdistuksen keskeltä löytyvästä toivosta. Lähtöasetelmien takaa paljastuva intohimo toimii voimavarana. Se asettaa elämän paikallaan junnaamisen omaan arvoonsa ja nostaa hetkestä nauttimisen kaiken edelle.

6.     Elliott Smith – Punch and Judy
Bileet loppuu ja mennään ulos jauhamaan alakuloinen kappale kertoo tarinan joka keskeytyy kertosäkeen ”Can’t you ever treat anyone nice I think I’m gonna make the same mistake twice”. Kappaleessa on jotain selittämättömän surullista ja kaunista. Laskuhumala tekee tulemistaan.

7.     Billy Bragg – Dolphins
Matkaamme meren rannalle ja suurten kysymysten äärelle. Billy Braggin versioinnissa Fred Neilin Dolphinsista on jotain suurta. ”This world may never change the way it’s been”. Dolphins ei julista mitään, se kääntää katseensa pois suuren maailman ongelmista omiinsa. Ehkä delfiinit ovat laulajiensa terapiaeläimiä elämän koitoksiin.

8.     Tom Waits – Closing time
Välisoitto. Hyvää yötä.

9.     Animal Collective – Spirit They’ve Vanished
Päätä särkee ja on epätodellinen olo. Animal Collectiven, tai ehkä oikeamminkin Avey Taren ja Panda Bearin yhteislevyn korkeataajuisia ääniä sisältävä nimikkoraita ei ehkä piristä krapulaista tunnelmaa.

10. Yo La Tengo – Shadows
Krapulamorkkis ja riidat iskevät päälle. I Wait in the shadows.


Posted in . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

Leave a Reply

Haku

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.