#163 Ed Benttonin briljantti stabilismi tai taivaallinen kylpysaippua

Ihanasti mautonta
Julkaisuvuosi: 2006
Ensikosketus: 2006
Helmeilevimmät biisit: Posliinikaupan Bella, Sopimuksen allekirjoittaneiden naisten kymmenottelu, Ihanan syyllinen pallokala
Löytyykö levyhyllystä: Kyllä

Levyn huumaavuus
9,2

Mika Rättö ja Jussi Lehtisalo lienevät Suomen ahkerimpia muusikkoja, ainakin jos Circlen ja kymmenien muiden projektien levyjulkaisutahdista voi jotakin päätellä. Mie olen aivan liian laiska ryhtyäkseni Circle-fanipojaksi: kaikista niistä levyistä, joissa Rätöllä ja/tai Lehtisalolla on sormensa pelissä, olen kuullut vain pari ja näistäkin parista omistan vain yhden. Tämä ainokainen, Ed Benttonin briljantti stabilismi tai taivaallinen kylpysaippua, onkin sitten yksi 2000-luvun kiehtovimmista levyistä.

Lyhyesti sanottuna Ed Benttonin taivaallinen stabilismi on Kraftwerk-henkistä elekropoppia, jonka sanoitukset ovat lastenlaulumaisia tarinoita tai yksittäisiä hokemia. Esimerkiksi jos Liisan Ihmemaassa näkyisi Urheiluruutu, Saamari kantaa olympiasoihdun stadionille olisi sen tunnari ja jos teekkarit sekoittaisivat vappuna päänsä viinan sijaan hallusinogeeneillä, olisi Eroottisen taivashotellin ovikoodi täydellisen osuva valinta vappuhulinoiden taustamusiikiksi.

Ed Benttonin briljantti stabilismi on kantava kokonaisuus, mutta biisit toimivat myös yksittäin kuunneltuna, koska jokaisella biisillä on ansionsa. Isännän romanttinen illallinen olympiakullan kainalossa on biiseistä ehkäpä heikoin, mutta huokaillen lauotut ”Casanova of the downstairs”, ”cat, dog, catdog”, ”kiss, love, kisslove” ja ”six six sixsixsix” -hokemat hämmentävät aluksi, naurattavat monesti ja saavat aikaan kummallisen likaisen olon.

Ed Benttonin parhaita biisejä puolestaan ovat Posliinikaupan Bella, Sopimuksen allekirjoittaneiden naisten kymmenottelu ja Ihanan syyllinen pallokala, jotka yhdistelevät tarinankerrontaa ja höpsöjä hokemia. Posliinikaupan Bella on hymyilyttävä ja sympaattinenkin tarina rakastuneesta tirkistelijästä, mutta Rätön ”bella bella beutiful bellissimo” -kuiskailu tuo tarinaan uuden, huomattavasti irstaamman, tason. Sopimuksen allekirjoittaneiden naisten kymmenottelu puolestaan myötähävettää samalla tavalla ihanasti kuin The Office parhaimmillaan. ”Sport baby sport” -tyyliset mauttomuudet paljastuvat neroudeksi, kun niitä aikansa kehtaa toistella tyystin vailla häpeää. Ihanan syyllinen pallokala kertoo tarinan meribiologista, joka esimerkiksi vangitsee tahallaan soutuveneen kaataneen kalmarin. Lastenmusiikki muuttuu aikuistenmusiikiksi sillä sekunnilla, kun tarinan katkaisee ”shake shake shake six six six” –hokema. On hämmentävä tunne, kun musiikkiäänitettä kuunnellessa yhtä aikaa sekä naurattaa että pelottaa.

Ed Benttonin briljantti stabilismi on ainutlaatuinen levy ja sen vuoksi suositeltava kuuntelukokemus ihan jokaiselle. Tämä levy saattaa ihastuttaa, ahdistaa, hävettää, naurattaa, pelottaa tai ärsyttää. Saattaapa se noin 36 minuutin aikana ehtiä tehdä noita kaikkia.

Youtubesta en löytänyt sopivia maistiaisia tähän upotettavaksi, mutta Spotifyssa on koko levy.

Posted in , . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

Leave a Reply

Haku

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.