#96 Jamboree

Indien Knockin' on Heaven's Door ja noin viisi parempaakin biisiä


Julkaisuvuosi: 1988
Ensikosketus: 2008
Helmeilevimmät biisit: In Between, Crashing Through, Midnight a Go-Go
Löytyykö levyhyllystä: Kyllä

Levyn huumaavuus
8,5 

Lukioaikoina psykologian ja historian kokeissa ensimmäinen tehtävä oli aina käsitteenmäärittely. Kuvitteellisessa musiikkihistorian kokeessa Beat Happening määriteltäisiin suunnilleen näin: ”Beat Happening on maineikas yhdysvaltalainen indiebändi, joka on innoittanut Kurt Cobainia sekä lukemattomia indie- ja tweebändejä.” Nykypäivän kohteliaista indiepoppareista Beat Happeningin kuitenkin erottaa se, että Jamboree, Beat Happeningin toinen levy, ei levynkannesta huolimatta ole erityisen söpö, vaan levy on äärimmilleen pelkistetty, yksinkertainen, viimeistelemätön, rujo, riisuttu, riehaannuttava ja ajoittain sekä melodinen että tarttuva. Enimmilläänkin Jamboreella soi vain kaksi kitaraa ja rummut.

Jamboreella on useita hienoja biisejä, joista paras on reilun minuutin kestävä Crashing Through -purkaus, mutta harmittavasti osa kappaleista on jätetty luonnoksen tasolle: Jamboree on vain kilkuttelua ja Calvin Johnsonin laulua, eikä Ask Me -biisissä ole jäljellä enää edes sitä kilkuttelua. Ask Me -biisin tosin laulaa Heather Lewis, jonka heleää ääntä kuuntelee mielellään Johnsonin murinan ohella. Jamboreen viimeistelemättömyys on viehättävää ja viihdyttävää, mutta Beat Happeningin parhaat levyt ovat mielestäni vuoden 1991 Dreamy ja vuoden 1992 You Turn Me, joissa Jamboreellakin kuultavat ainekset ovat hioutuneet viimeistellymmiksi kokonaisuuksiksi, tai kuten meillä Kolarissa sanotaan, paremmiksi levyiksi.

Lopuksi todettakoon vielä se, että Jamboreella on Indian Summer, Beat Happeningin epäilemättä tunnetuin biisi, jonka ovat coveroineet ainakin Luna, Ben Gibbard ja R.E.M ja jonka klassikkostatusta en ole koskaan oikein ymmärtänyt. Yksistään Jamboreella on noin viisi parempaakin biisiä.

Posted in , . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

Leave a Reply

Haku

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.