#80 Low

Levy, joka tartuttaa helposti Bowie-hurmoksen lisäksi Eno-kärpäsen kylvämän ambient-kuumeen
Julkaisuvuosi: 1977
Ensikosketus: 2012
Helmeilevimmät biisit: Sound and Vision, A New Career In A New Town, Weeping Wall
Löytyykö levyhyllystä: Ei

Levyn huumaavuus
8,0

En ole mikään suuri David Bowie-fani. Itse asiassa levyhyllystä löytyy vain Space Oddity ja joskus satunnaisesti soittelen kitaralla Suffragette Cityn kitarariffiä. En ole ikinä tutustunut miehen tuotantoon kuin hittikappaleiden muodossa ja siitä voinette päätellä, ettei Low ole minulle millään mittapuulla tuttu albumi. Tutustuminen Bowieen tuotantoon on itse asiassa pitänyt aloittaa monta kertaa - jostain syystä se on aina vain "jäänyt" tai sitten en ole vain jaksanut paneutua. Tällä kertaa oli kuitenkin pakko, kun teemaviikkoarpajaisissa minulle sattui tämä kummajainen vuodelta 1977.

Low sijoittuu siihen ajanjaksoon, jolloin 70-luvulla David Bowie alkoi vihdoin päästä eroon kokaiiniriippuvuudestaan. Avuksi levyntekoon hommattiin ambient-musiikin todellinen ihmelapsi, Brian Eno. Brian Enon panos levyllä onkin kuultavissa erittäin selvästi, toisiinsa sulautuvat instrumentaalipätkät sitovat lopulta levyn erittäin kompaktiksi kokonaisuudeksi. Berliinin muurista kertova Weeping Wall on loistava esimerkki Brian Enon ja David Bowien musiikillisesta nerokkuudesta - instrumentaalikappale, johon taisin ihan oikeasti rakastua.


Jos Lowta alkaa vertailemaan esimerkiksi Space Oddityyn, ovat ne ihan eri plaanetoilta. Minun oli vaikea edes aluksi tunnistaa albumia Bowien käsialaksi, folkahtavampaa ja rockaavampaa Space Odditya aiemmin kuunneltuani. Low uhkuu (varsinkin loppupuolen kappaleissaan) melankoliaa, surullisuutta ja hypnoottisuutta. Laulua on loppuenlopuksi käytetty hyvin hillitysti. Laulun vähäisyyttä taas on korvattu mitä erikoisemmilla soittimilla, kuten ksylofonilla, saksofonilla ja vibrafonilla. Myös syntikat ovat levyllä hyvin vahvasti läsnä.


Low oikeastaan todistaa vain sen, kuinka kameleonttimainen muusikko David Bowie loppuen lopuksi on - levyltä voi löytää sellaisia musiikkimaisemia, joita et Starmanin, Heroesin ja muiden radiohittien lisäksi voinut David Bowielta koskaan uskoa tulleen ulos. Levyn nautinnollisin hetki, kolmeminuuttinen A New Career In A New Town on kuunneltavissa alhaalta.Posted in , , . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

Leave a Reply

Haku

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.